Ritzau Udland

Eksbetjent kendes skyldig i drab på George Floyd

Den tidligere betjent Derek Chauvin er kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner George Floyd under en anholdelse i Minneapolis 25. maj sidste år.

Det står klart, efter at et enigt nævningeting tirsdag leverede sin dom i retssalen ved Hennepin County Court i samme by.

Chauvin kendes skyldig i alle tre anklagepunkter, hvoraf den mest alvorlige drejer sig om forsætligt drab. Han risikerer op til 40 års fængsel, når strafudmålingen vil finde sted om cirka to måneder.

Afgørelsen blev læst op af dommer Peter Cahill kort efter klokken 23 dansk tid.

Den tidligere betjent var blandt også tiltalt for for "second-degree manslaughter", hvilket svarer til uagtsomt manddrab på dansk.

Han blev kort efter domsafsigelsen ført ud af retssalen i håndjern.

Det tog sagens 12 nævninger godt ti timer at blive enige om en afgørelse. Nævningerne har i alle tre anklagepunkter mod Derek Chauvin skullet nå frem til en enstemmig afgørelse for at kunne dømme ham.

Den 45-årige eksbetjent har under hele retssagen nægtet sig skyldig i alle anklager.

Derek Chauvin blev tiltalt for drab, efter at han i maj sidste år placerede sit knæ på Floyds hals i over ni minutter under en anholdelse.

Politiet forsøgte at anholde den sorte amerikaner, fordi en butiksansat havde anmeldt ham for at betale med en falsk 20-dollarseddel.

Under anholdelsen sagde 46-årige Floyd adskillige gange, at han ikke kunne trække vejret, inden han senere mistede bevidstheden. Hændelsen blev filmet på video og gik senere verden rundt.

Det førte til store protester i USA under navnet "Black Lives Matter", der siden spredte sig til resten af verden. Bevægelsen kæmper mod politivold og racemæssig ulighed.

Retssagen mod Derek Chauvin har kørt de seneste tre uger. Den er blevet kaldt en principiel sag om politivold og systemisk racisme. Og det har været med til at give sagen en enorm bevågenhed.

Dommen bliver ifølge nyhedsbureauet Reuters i flere kredse set som en milepæl i USA's racemæssige historie, hvor betjente ofte er blevet frikendt i sager om politivold mod sorte amerikanere.

/ritzau/

Den tidligere betjent Derek Chauvin blev tirsdag kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner George Floyd under en anholdelse.