Gå til hovedindhold
Ritzau Erhverv

Ekspert: Finanstilsynets forhåndsgodkendelse ikke normal praksis

17-10-2018 KL. 14:15
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Danske Bank ville have ansat den interne kandidat Jacob Aarup-Andersen som ny administrerende direktør i stedet for Thomas Borgen.

Det har banken dog droppet, da Finanstilsynet har rejst bekymring over hans erfaring. Det kunne betyde, at han ikke ville blive godkendt, og derfor har Danske Bank droppet ansøgningen.

Men i virkeligheden er det slet ikke Finanstilsynets opgave at forhåndsgodkende en direktør, siger Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

- Det er absolut ikke normalt, at Finanstilsynet blander sig eller bliver involveret i, hvem der skal være direktør eller bestyrelsesmedlem i en finansiel virksomhed, siger han.

Ifølge Lars Krull er normal praksis, at en virksomheds bestyrelse eller generalforsamling udpeger den eller de personer, man vil have ind i ledelsen.

Først derefter meddeler virksomheden til Finanstilsynet, hvem man har valgt.

Og hvis Finanstilsynet mener, at der er behov for det, kan det efterfølgende afvise dem. Men det sker meget sjældent, lyder det fra Lars Krull.

Derfor undrer det ham også, at Danske Bank denne gang har valgt at sende en kandidat til direktørposten til forhåndsgodkendelse.

- Min vurdering er, at Danske Banks bestyrelse har gjort det, fordi man ville dække sig af, så man ikke efterfølgende får at vide, at han ikke var god nok, siger Lars Krull.

Finanstilsynet vurderer normalt nye direktører og bestyrelsesmedlemmer efter de såkaldte "Fit and Proper"-regler.

Det handler om, at personer i ledelser skal leve op til en række krav såsom "egnethed og ærlighed" for at kunne bestride stillingen.

Virksomheden skal selv indsende information til Finanstilsynet, der så vurderer kandidaten ud fra reglerne.

Hvis en virksomhed beder Finanstilsynet om at forhåndsgodkende en direktør, risikerer man dog, at det sætter endnu højere krav til kandidaten, vurderer Lars Krull.

- Det er klart, at hvis de (Finanstilsynet, red.) skal forhåndsgodkende en person, skal de også lægge en standard, som de til enhver tid selv kan stå ved, siger han.

Danske Bank oplyser, at Jesper Nielsen er godkendt af Finanstilsynet til sin post som midlertidig administrerende direktør, mens Jacob Aarup-Andersen er godkendt til sit nuværende job som chef for Wealth Management.

/ritzau/

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland