Lokalt

En æra slutter: Ingeniører fra Skive bliver de sidste tropper i Afghanistan

For to uger siden blev det offentliggjort, at USA vil trække alle sine tropper ud af Afghanistan inden 20-årsdagen for terrorangrebet på World Trade Center den 11. september. Dermed slutter den danske indsats også i landet. Knap 11.000 danske soldater har siden januar 2002 været udsendt i Afghanistan, hvoraf 43 døde på missionen.

- Afghanistan har haft en enorm betydning for Forsvaret, og er i dag en stor del af Hærens DNA, fortæller oberst René Nyborg Sindberg-Sørensen, der er chef for Ingeniørregimentet, som hører til på Skive Kaserne.

- Hele mentaliteten omkring det at blive udsendt er ændret markant. For 30 år siden gemte folk sig lidt, når det næste hold skulle til Cypern, men med krigen på Balkan og i Afghanistan blev det pludselig noget, som soldaterne selv opsøgte. I dag er det faktisk også sådan, at man internt i Forsvaret taler med en lidt tungere vægt, hvis man har været udsendt til Afghanistan, end hvis man ikke har. Det er prestigefyldt, uddyber obersten.

Prestigen skyldes især, at Afghanistan-missionerne er de mest farefulde, hvis man sammenligner med de øvrige danske missioner i udlandet.

- Risikoen er i dag at betragte som minimal, men vi har jo desværre mistet folk i tjenesten, slår René Nyborg Sindberg-Sørensen fast.

I øjeblikket er det et hold fra Ingeniørregimentet, der er det sidste udsendt hold til Afghanistan. Det er dog ikke typiske ingeniør-opgaver, de løser i området, men snarere nogle mere »gængse« militæropgaver, såsom at beskytte VIP’ere eller rådgive og undervise det afghanske militær og politi.

- De skal formentlig hjem før tid, men præcist hvornår det bliver, vides ikke endnu, fortæller obersten.

Holdet fra Skive bliver de sidste danske tropper i landet. En andet hold ingeniører var i færd med at træne op til militæropgaverne, men har nu fået aflyst deres mission og skal vendte tilbage til træningen som kamp-ingeniører.

- Dét hold ingeniører er slemt skuffede, mens deres pårørende er selvfølgelig lettede og glade, siger regimentschefen.

Udover den stigende interesse for at blive udsendt med militæret blandt rekrutter og soldater og de nye opgaver, som Forsvaret har taget på sig i forbindelse med den danske indsats i Afghanistan, så peger regimentschefen også på, at krigen har skabt mere opmærksomhed på veteranerne.

- Selvom risikoen for at blive ramt af et missil eller en mortergranat er lille, så har truslen altid manifesteret sig for vores udsendte. Jeg har selv været nødt til at dykke under bordet uden nogen anelse om, hvor et missil ville lande. Sådanne ubehageligheder kan også blive til traumer, og dér er vi virkelig blevet gode til at tage hånd om vores veteraner, fortæller René Nyborg Sindberg-Sørensen.

Han peger på, at der er kommet nye veterancentre med tilbud til familien såvel som soldaten . I 2009 blev der skabt en årlig flagdag for Danmarks udsendte den 5. september, hvor det er en ny tradition, at alle udsendte bliver takket for deres indsats med navns nævnelse.

Oberst René Nyborg Sindberg-Sørensen er chef for Ingeniørregimentet på Skive Kaserne. Det er soldater fra hans regiment, der bliver de sidste danske tropper i Afghanistan.  Arkivfoto: Lindy Jørgensen