Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Enighed med Mette - eller SV-snak

15-06-2019 KL. 08:53
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I dag fortsætter forhandlingerne mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de radikale. En regering synes ikke at være lige om hjørnet. Det er da fint, at kemien mellem forhandlerne er fornuftig, men man er jo slet ikke i nærheden af de afgørende beslutninger endnu. Målet skal være en ny retning - men med fortsat sund samfundsøkonomi.

Der vil være enighed om meget på klimaområdet, og forhåbentlig ender det ikke med en stor regning til landbruget, som så vil flytte produktion til andre lande, hvor der tænkes langt mindre på klima og miljø - og så vinder klimaet ikke samlet set.

Klima-indsatsen koster, og det samme gør forbedringer på velfærdsområdet. Det er fint og rigtigt med f.eks flere sygeplejersker og pædagoger og sosu-assistenter, men ser man på jobnet.dk er der lige nu mange ledige stillinger på disse områder: Der søges 1.166 pædagoger, 1.049 sygeplejersker og 924 sosu-assistenter...

Så de måske op til 10.000 ekstra ansatte, der tales om er jo ikke lige til at finde. Man har sovet i timen og har f.eks fået uddannet for få sygeplejersker og pædagoger. De radikale peger på behovet for lettere at give udlændinge adgang til det danske job-marked - både det private og offentlige. Enhedslisten mener, at man kan komme et stykke ved at tilskynde pædagoger og sygeplejersker på halv tid til at komme på fuld tid, men så vil det være klogt at ledsage det med lavere skat på arbejde, så der er en økonomisk gulerod.

I øvrigt kan der også argumenteres for, at det skal være de enkelte kommuner, der skal vurdere f.eks behovet for pædagoger og anden arbejdskraft i børneinstitutioner. Lokalt er der viden om forholdene - også de steder, hvor det afgørende måske nok så meget er en forbedret ledelse. Med tanke på det berømte klip der i tv blev vist fra en københavnsk vuggestue, ville det jo ikke hjælpe med flere medhjælpere af den slags, der svigter i forhold til empati og faglige evner.

Hvis det skal ende med et kompromis mellem de partier, der forhandler lige nu, så skal alle bøje af. De radikale får heller ikke deres holdninger igennem på hele udlændinge-politikken. Men etablering af en dyr ø - Lindholm - til afviste asylsøgere kan forhåbentlig forhindres, symbolpolitik som smykkeloven uden virkning burde ophæves, Danmark burde igen tage et mindre antal FN-kvoteflygtninge og det skal være lettere for danske statsborgere at få deres ægtefæller til landet. Og så burde det gøres lettere at få udenlandsk arbejdskraft i erkendelse af, at der ellers er opgaver der ikke løses.

Hvis de radikale erkender, at S har et flertal for en stram udlændinge-politik med partier til højre, så bør S, SF Enhedslisten til gengæld erkende, at de radikale til højre har et flertal, der ikke mener, at vejen frem er en satsning på højere skatter og afgifter til både virksomheder og borgere. Det er jo at skyde sig selv i foden i forhold til jobskabelse og udvikling. Flere i arbejde vil derimod forbedre økonomien og skabe grundlag for finansiering af både velfærdssatsninger og den ekstra klimaindsats.

I forhold til SF og Enhedslisten kan Mette Frederiksen (S) true med, at hvis der ikke bliver enighed mellem de røde og de radikale, så må hun forhandle med Lars Løkke. Det vil ikke ramme de radikale hårdt - men det vil gøre ondt på S-SF, for ender det med en overraskende SV-regering, vil venstrefløjen markant miste indflydelse.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland