Gå til hovedindhold
Lokalt

Er det dig? Aqua efterlyser finder af altædende krebs

16-02-2019 KL. 09:13
Empty

Marmorkrebsen, som blev fanget nær Skive, og nu befinder sig i AQUA i Silkeborg, kan befrugte sig selv. Det er første gang, krebsen er fundet i Danmark.

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hvis indsatsen mod den frygtede marmorkrebs skal optimeres, så er det vigtigt at få at vide, hvor præcist krebsen er fundet.

Den information fulgte ikke med, da marmorkrebsen blev indleveret til Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg.

Det fortæller zoolog Morten Vissing, som ikke havde mulighed for at høre nærmere detaljer, da marmorkrebsen blev indleveret i Silkeborg.

- Det er en rigtig træls situation, at der nu er fundet marmorkrebs i Danmark. Det eneste, vi ved, er, at marmorkrebsen er fundet i Karup Å et sted ved Skive, lyder det ærgerligt fra Morten Vissing.

Det eksemplar, som blev indleveret til Aqua, havde i et stykke tid levet i et akvarium, og marmorkrebsen var fyldt med æg. Som tidligere omtalt behøver marmorkrebsen ingen mage for at formere sig. Den er selvformerende, og det kan blive til flere gange yngel inden for et år: Da marmorkrebsen samtidig æder alt, den kan få fat på - inklusiv fiskeyngel - er den en trussel mod andre bestande, som naturligt lever i danske vandløb.

- Under de rette forhold kan marmorkrebsen yngle hver anden eller tredje måned. Den foretrækker varmt vand, så den vil alt andet lige yngle mere ved Madagaskar end i Danmark. Men den vil nok kunne yngle et par gange i løbet af sommermånederne, vurderer Morten Vissing.

Han pointerer vigtigheden af at gøre en indsats mod marmorkrebsen, der er en invasiv art - altså ikke naturligt forekommende i Danmark.

- Vi vil gerne høre mere præcist, hvor ved Skive marmorkrebsen er fundet. Og jeg lover, at det kan ske anonymt. Hvis bare nogen kan sige mere nøjagtigt, hvor marmorkrebsen er fundet. Det er meget vigtigt, understreger Morten Vissing.

Mere præcis viden om findestedet vil ifølge Morten Vissing gøre det muligt i løbet af foråret at lave en mere målrettet undersøgelse, end det vil være tilfældet, hvis finderen ikke giver lyd fra sig.

Ifølge Morten Vissing vil en undersøgelse typisk ske ved, at der på en strækning ved området udsættes krebsetejner. De små plastiknet suppleret med lokkemad er godkendt til krebsefangst og vil sandsynligvis blive placeret med cirka 10 meters mellemrum.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland