Gå til hovedindhold
Lokalt

Er det giftige hundehår, der slår fugleunger ihjel?

18-10-2020 KL. 14:57
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

To somre i træk har Jørgen Hyldgaard i Resen åbnet en af sine fuglekasser i haven og fundet en hel bunke af døde fugleunger. Denne sommer var det syv blåmejseunger og et par æg, der ikke klarede skærene.

- Der var ellers sådan en aktivitet i redekasserne, og de voksne blåmejser fløje frem og tilbage. Men efter nogle lange varme dage var der pludselig fuldstændig stille. En af de voksne fugle forsøgte at flyve ind, men sad bare i hullet og kiggede ind, hvorefter den opgiver og flyver igen, fortæller Jørgen Hyldgaard.

Han lod fuglekassen være et døgn, men blåmejseforældrene var holdt op med at vise interesse for redekasserne, og da han tog kassen ned og åbnede den, ventede ham et trist syn.

- Det var det samme sidste år, hvor der var fire døde fugleunger i en af de andre kasser. Der troede jeg, at de var døde efter nogle kolde dage, fortæller han.

Han tog de døde unger ud og fotograferede dem, og så tog han et foto af redekassens bund, hvor der lå mos og en klat hundehår, men tænkte ellers ikke mere over det. Ikke før han på en fugletur hører nogle andre tale om, at der har været døde fugleunger andre steder, hvor man har mistanke om, at de er døde af forgiftning fra hundehår. Det får Jørgen Hyldgaard til at spidse ører, for han fandt jo netop hundehår i bunden af fuglekassen. Hår, blåmejserne havde samlet ind for at fore reden med et godt, blødt materiale.

Umiddelbart kan det lyde mærkeligt, at nogle fugleunger skulle være døde af en bunke hundehår i reden. Men der ligger en åbenbar teori bag. Teorien går på, at fuglene forer rederne med hundehår, der har været igennem en loppebehandling, og at den gift, som er i loppemidler fører til fugleundernes død.

- Jeg tror, at I de her varme dage, der har der været giftdampe fra de her hundehår, siger Jørgen Hyldgaard.

Han er klar over, at andre ting også kan have forårsaget ungernes død. Eksempelvis at forældrene har samlet giftholdige insekter ind som foder.

- Men jeg tror nu mest på det med hårene, siger han.

John Jensen, der er biolog og seniorforsker på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, er opmærksom på problematikken.

- Vi kan ikke udelukke noget, for vi har ikke undersøgt det. Det, vi kan sige, er, at potentialet er der, og at vi ikke kan udelukke en sammenhæng. Vi behandler vores katte og hunde med midler, der er stærkt giftige, og loppemidlet sidder i pelsen i et eller andet omfang, siger han.

I Resen kontaktede Jørgen Hyldgaard Dansk Ornitologisk Forening. Her blev han opfordret til at sende de døde fugleunger ind til undersøgelse. Det var dog for sent, for Jørgen Hyldgaard havde forlængst lagt dem i jorden.

- Men hvis jeg oplever det samme næste år, vil jeg helt sikkert sende dem ind til undersøgelse, siger han.

 

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland