Gå til hovedindhold
Debat

Er mediernes brexit-dækning fair?

12-09-2019 KL. 10:59
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Af Morten Messerschmidt, MF EU-ordfører for Dansk Folkeparti

For godt tre år siden besluttede briterne at forlade EU. Jeg var dengang ikke sen til at udtrykke glæde over, at systemet i Bruxelles således atter fik modstand fra den ø, som i århundreder har været den lysende fakkel, hver gang mørket er faldet over det europæiske kontinent.

Briterne er netop for Europa alt det, som EU aldrig har været. Et folk, der ukueligt kæmper og ikke kender prisen på sin frihed. Fra magna carta til brexit går der en lige linie, hvor tilværelsen ikke er blevet målt i væksttal, men hvor pligtfølelsen over for tradition og fædreland er gået hånd i hånd med frihed og folkestyre. Hvor retsstat og retsind har rådet og hvor menneskerettighedernes revolutionære individdyrkelse derfor en et fremmedlegeme. Netop derfor måtte opgøret med EUs antidemokratiske og overbureaukratiske kommissærstyre da også komme fra Storbritannien.

Og dog skal jeg ikke være den sidste til at kunne se det uskønne i det, der i disse uger foregår i London. Corbyns klagesang over Johnsons metoder står i lyset af hans feje afvisning af et nyt parlamentsvalg som endnu et bevis for, hvordan Labourformanden sætter hensynet til sit parti over hensynet til sit land. Men også Toryerne må kritiseres. Hvorfor sikrede man ikke fra begyndelsen et fælles udgangspunkt på tværs af alle partier? Hvorfor dannede man ikke en fælles regering? Situationen synes stadig mere tilspidset, og læser man de europæiske – herunder danske aviser – får man jo det klare indtryk, at hele idéen om at forlade EU var forkert. Men hvis det er tilfældet, hvorfor blev så det nye ”brexit party” størst ved EU-valget i maj? Kunne der være noget, medierne ikke fortæller os?

Enhver må forstå, at Mays aftale med EU er uspiselig. Naturligvis kan briterne ikke acceptere, at EU i sidste ende afgør, hvornår det indre marked forlades. Men i medierne benyttes dette til nærmest jublende at spekulere i prisen for brexit uden nogen aftale. Er det virkelig så enkelt? Nej, for reelt findes der ikke et scenarie uden en aftale. At forholdet mellem EU og Storbritannien fremadrettet alene skulle bygge på WTO-regler, er utænkeligt. Hertil er den gensidige afhængighed ganske enkelt for stor. Skulle briterne derfor ende med at forlade EU uden nogen aftale, vil det højest rangerende punkt på dagsordenen i Bruxelles utvivlsomt være netop en handelsaftale med UK. Ligesom USA og en stribe andre økonomier – ikke mindst inden for Commonwealth – allerede har tilbudt briterne aftaler. Og her er pointen, at Storbritannien først får ret til selv at indgå den slags aftaler, når de er ude af EU. Træder Mays aftale i kraft, vil de stadig være bundet af EUs handelsaftaler. Verden er altså ikke så enkel, som mange medier gerne vil have folk til at tro.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland