Avisen Mener

Et bedre USA - ja tak!

Tænk lige, hvis Donald Trump havde vundet præsidentvalget i november...

Midt i så mange udfordringer i denne verden, ville det godt nok have været en af de helt alvorlige, hvis Trump havde fået opbakning til fire år mere som USA’s præsident. Sådan gik det heldigvis ikke, selvom det var tæt på.

I dag indsættes Joe Biden som ny præsident. Og Donald Trump bliver forhenværende præsident. Man glædes ved tanken. For USA - og for hele verden. Det er ikke sådan, at USA’s mange problemer dermed vil blive tryllet væk, eller at amerikanerne kan løse problemer i store dele af verden. Slet ikke. Men det er slut med alle de løgne og al den usikkerhed, der var knyttet til Donald Trumps styre, som så ofte var præget af nærmest sygelig selvforherligelse og sætninger formuleret uden større omtanke på sociale medier. Nu bliver det bedre. Men der forestår en kæmpe opgave for Joe Biden med at forsone de splittede amerikanere og bringe dialog og ikke had på dagsordenen.

Det uhyggelige stormløb på Kongressen her i januar - som kom efter nye aggressive og falske angreb fra Trump om valgsvindel - var en så chokerende oplevelse for mange amerikanere, at det også har kostet Donald Trump opbakning. Han delte og splittede fra start den amerikanske befolkning som ingen anden præsident, og nu hvor hans præsidentperiode slutter, står han med et resultat, hvor kun hver tredje amerikanske vælger, 34 procent, støtter op om det arbejde han har udført. Det er i høj grad selvforskyldt!

Det siger også ganske meget om Trumps manglende menneskelige format, at han helt udebliver fra dagens ceremoni i Washington, hvor Joe Biden indsættes som præsident. Det siger også meget, om hvor skævt tingene er kørt under Trumps had-fremkaldende styre, at der må indsættes ekstraordinært mange sikkerhedsstyrker i et forsøg på at forhindre uroligheder.

Donald Trump har splittet USA - en stor nation. En demokratisk stormagt, der når den er bedst både sikrer udvikling, fremgang og fred hjemme og ude. Ingen glemmer at USA spillede en afgørende rolle både med at sikre, at nazisterne tabte i Europa, og at Europa blev genopbygget efter 2.verdenskrig. Og da eks-Jugoslavien gik i opløsning, var det USA, der - før Europa - så behovet for en sikkerhedspolitisk indsats. Andre steder i verden er det så gået galt, når USA har villet være verdens politibetjent uden at have demokrati med som målsætning...

Og mens Donald Trump har svigtet i forhold til USA’s internationale forpligtelser over for klima og grøn omstilling, er der håb om, at Joe Biden også på det område vil føre en helt anderledes ansvarlig kurs.

Hjemme i USA skal forbedret sundheds-og sygesikring for alle på dagsordenen - et område, hvor Trump også har svigtet. USA har selvfølgelig råd til, at det bliver et land, der tager bedre hånd om svage og sårbare grupper og hjælper dem fremad. Også i kampen mod corona leverede Trump svigt på svigt med ufatteligt mange døde som resultat.

Den fundamentale utryghed ved at have Donald Trump siddende i Det Hvide Hus forsvinder nu. På en mørk dag i januar tændes det lys, at det er slut med Trump - og at Joe Biden tager over.

O.D.