Ritzau Udland

EU-kilde: AstraZeneca kan ikke levere lovet antal vacciner

Medicinalselskabet AstraZeneca har lovet at levere 180 millioner vaccinedoser til EU i andet kvartal i år. Men det kommer kun til at levere lidt under det halve.

Det oplyser en EU-kilde med direkte kontakt til det britisk-svenske selskab.

AstraZeneca har under et møde med repræsentanter for EU meddelt, at det "vil levere færre end 90 millioner doser i andet kvartal", siger kilden til Reuters.

En talsmand for selskabet vil ikke umiddelbart bekræfte oplysningen over for Reuters. Han siger blot, at AstraZeneca "arbejder utroligt hårdt på at øge produktiviteten".

- Vi håber, at vi vil være i stand til at bringe vores leverancer tættere på de indgåede købsaftaler, siger AstraZenecas talsmand.

En talsmand for EU-Kommissionen afviser at kommentere oplysningerne med henvisning til, at drøftelserne med vaccineproducenterne er fortrolige.

Men han siger, at EU bør have vaccinedoser nok til at kunne leve op til sine mål for vaccinationer, hvis de forventede leverancer kommer fra andre selskaber.

EU har et mål om, at 70 procent af den voksne befolkning er vaccineret senest til sommer.

Unionen har også oplevet forsinkelser i leveringerne af de andre to vacciner, der er godkendt i EU. De er fremstillet af Moderna og Pfizer/BioNTech.

Det er ikke første gang, at AstraZeneca har svært ved at leve op til aftalerne med EU.

I januar meddelte selskabet, at det ikke kunne levere de 80 millioner doser i første kvartal, som der er indgået kontrakt på. I stedet ville der kun blive leveret 40 millioner vaccinedoser.

Samtidig har AstraZeneca øjnene rettet mod det amerikanske marked.

Selskabet forventer, at USA's lægemiddelstyrelse, FDA, vil nødgodkende dets vaccine i begyndelsen af april.

Det oplyser AstraZenecas underdirektør Ruud Dobber ifølge Reuters ved en høring i Kongressen tirsdag.

Her siger han, at selskabet forventer at kunne levere 50 millioner doser til USA i april. 30 millioner af dem bør ifølge Dobber kunne leveres samme dag, som vaccinen godkendes.

/ritzau/

En sundhedsmedarbejder får en vaccine fra AstraZeneca i byen La Baule i Frankrig. Nu meddeler AstraZeneca ifølge en EU-kilde, at selskabet ikke kan levere det aftalte antal vacciner. (Arkivfoto)