Leder: Hækkerup løb fra betændte sager

Udgivet:17. maj 2022, 11.04

Læsetid:2 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

Det vakte opsigt, at Nick Hækkerup (S) for nylig forlod topposten som justistminister for at blive direktør i Bryggeriforeningen med 10 ansatte. Efter et liv med politik havde han brug for nyt indhold i arbejdslivet - fair nok. Men helt åbenlyst stoppede han også som minister på et tidspunkt, hvor to betændte sager er på vej: Sagen mod Claus Hjort Frederiksen (V) og den suspenderede spionchef Lars Findsen - og i næste måned Minkkommissionens rapport om det manglende lovgrundlag for aflivningen af alle mink.

De to betændte sager er nu på justitsminister Mattias Tesfayes (S) bord, og allerede nu vælter kritik og svære dilemma-afgørelser frem i sagen om Claus Hjort Frederiksen. Og man kan i høj grad spørge, hvorfor den tidligere forsvarsminiser Trine Bramsen (S) valgte at fare frem med bål og brand, hvis sagen om, hvorvidt der var røbet statshemmeligheder, kunne have været klaret på de indre linjer mellem Danmark og USA.

Sagen er jo, at det flere gange har været fremme i medierne, at Forsvarets Efterretningstjeneste har samarbejdet med overvågningstjenesten NSA i USA om at aftappe de fiberkabler, der transporterer teletrafik og internet gennem Danmark.

Det er muligt, at Claus Hjort Frederiksen var rigeligt åbenmundet, da han i december sidste år i programmet »Lippert« på TV 2 bekræftede samarbejdet mellem Danmark og NSA-overvågningstjenesten. Men som folketingsmedlem var Claus Hjort også optaget af, at regeringen - efter hans opfattelse - helt havde fejlbehandlet sagen, som også førte til, at spionchef Lars Findsen blev varetægtsfængslet.

Og anklagemyndigheden mener nu - støttet af justitsministeren - at der skal rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, og det skal ske efter paragraf om landsforræderi. Det er voldsomt. Og dilemmafyldt!

For at føre et retssag mod Claus Hjort skal et flertal i Folketinget ophæve hans parlamentariske immunitet. Men folketingsmedlemmerne får ikke at vide, hvad der er grundlaget for at ville føre en sag mod den tidligere finans-og forsvarsminister. Partilederne får på skift en orientering.

Hvis Claus Hjort Frederiksen har afsløret noget meget hemmeligt, vil anklagemyndigheden ikke have hemmeligheden spredt til hele Folketinget, men omvendt er der særlig beskyttelse af folketingsmedlemmers ret til at ytre sig frit, og vil et flertal af folketingsmedlemmerne lade en sag køre mod Claus Hjort Frederiksen, hvis man ikke ved, hvad sagen reelt drejer sig om.

Sagen er ikke kun svær for regeringen. Venstre og de konservative kan ende med at blive splittet. V-formand Jakob Ellemann-Jensen vil ikke være med til at ophæve Hjorts immunitet, hvis folketingsmedlemmer »skal stemme i blinde«, som han udtrykker det. Omvendt har Søren Pape Poulsen (K) - selv tidligere justitsminister - udtrykt forståelse for, at der skal kunne rejses en sag mod Claus Hjort Frederiksen.

Under alle omstændigheder en svær og betændt sag - også for justitsministeren og regeringen. Og i næste måned kommer så Minkkommissionens rapport...

O.D.

Indlæser debat