Svensk anklager kræver dom på mindst to år til Bonnesen

Swedbanks tidligere administrerende direktør Birgitte Bonnesen, som er dansk, kræves idømt to års fængsel.

Udgivet:24. november 2022, 16.31

Læsetid:2 minutter

Swedbanks tidligere administrerende Birgitte Bonnesen, som er dansker, kræves i Stockholm idømt mindst to år fængsel for groft bedrageri og misbrug af insiderinformation.

/ Ritzau /

10 måneder siden

STOCKHOLM Den særlige chefanklager for økonomisk kriminalitet i Sverige har ved Stockholms byret krævet mindst to års fængsel til Swedbanks tidligere administrerende direktør Birgitte Bonnesen, som er dansker.

Bonnesen står tiltalt for groft bedrageri og misbrug af insiderinformation i den svenske storbank, hvor hun tidligere stod i spidsen for bankens operationer i Baltikum.

Retssagen mod hende er inde i syvende og sidste uge.

Chefanklager Thomas Langrot siger i anklageskriftet, at Bonnesen informerede visse af bankens ejere om, at en efterforskning af banken var i gang, hvilket senere førte til et stort fald i bankens aktiekurserne.

Ifølge anklagerne skal hun have spredt vildledende oplysninger om Swedbanks ageren for at forhindre, opdage, forebygge og anmelde hvidvaskning af penge i bankens aktiviteter i Estland. Anklager som Birgitte Bonnesen under hele sagen har afvist.

En række interne rapporter, hvor ansatte i Swedbank påpegede risici, indgår i beviserne i sagen.

Det samme gælder en række interviews, som Birgitte Bonnesen gav til forskellige medier i forbindelse med kvartalsregnskaber fra Swedbank sidst i 2018 og først i 2019.

Baggrunden for mediernes fokus på hvidvaskning af penge i den periode var den store hvidvaskningsskandale, som kort tid før var blevet afsløret i Danske Bank.

Birgitte Bonnesens svar til journalisterne var sammenfattet, at Swedbank ikke havde opdaget uregelmæssigheder.

- Alt, hvad vi sagde, var sandt, sagde hun under en afhøring i midten af oktober.

Det var det svenske tv-program Uppdrag Granskning, som har fokus på undersøgende journalistik, som i januar 2019 afslørede Swedbanks angivelige hvidvaskning af penge i Estland.

Under retssagen har Birgitte Bonnesen beskrevet afsløringerne som et chok.

Vicechefanklager Ted Murelius siger tværtimod, at banken var bekendt med hvidvaskningen, og at dette fremgår af forskellige interne rapporter.

/ritzau/TT