Tyskland og Sydsjælland: Dit affald rejser langt for at blive genanvendt

Så meget affald som muligt skal genanvendes i Skive Kommune mener borgerservicechef i Nomi4s, men nogle gange er kommunens affald nødt til at køre en omvej, for at det kan ske

Udgivet:11. maj 2023, 12.00

Vi har været ude og snakke med Anne Rørsgaard (til venstre), om hvor affaldet kommer hen efter det er blevet hentet hos kommunens borgere. Her står journalist Marie Hoffmann og filmer. Foto: Steen Don

Marie Ibsen Hoffmann
Journalist
Turit Skovborg
Journalist

Der er et meget tydeligt mål for det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4s, som håndterer kommunens affald, om at så meget affald som muligt skal kunne genanvendes i kommunen.

Men hvad bliver vores affald til? Hvor bliver det behandlet, og hvorfor er det egentlig at det skal sorteres som det skal?

Tag med os til affaldsstationen i Kåstrup, hvor vi spørger Anne Rørsgaard om, hvor vores plastaffald ender henne, og hvad det bliver genanvendt til:

Genanvendes forskelligt

Dit affald skal igennem mange trin, efter at det er blevet hentet ved dit hjem.

Først skal det sorteres på et sorteringsanlæg, som i nogle tilfælde kan ligge så langt væk som i Tyskland.

Når affaldet er sorteret, bliver det sendt videre til dem, der har specialiseret sig i at genbruge affaldet. En karton kan eksempelvis blive opdelt i papir og plast, så man kan genbruge papiret til eksempelvis toiletpapir, fortæller Anne Rørsgaard.

Styr på skraldet

Har du også været i tvivl, om du sorterer dit affald korrekt? Ved du heller ikke, hvor skraldet ender, eller hvorfor det er vigtigt at sortere, som vi gør?

Så følg med i denne serie, for du er ikke alene.

Vi er to journalister, Marie og Turit på Skive Folkeblad, der gerne vil vide mere om vores affald. Derfor laver vi en artikel- og videoserie, hvor vi skaber et overblik over, hvordan vi skal sortere og hvorfor.

Også de andre affaldstyper kan genbruges.

Anne Rørsgaard derudover, at alt glas ryger af sted til et glasværk på Sydsjælland, hvor det bliver smeltet om og genbrugt, mens metallet ryger et andet sted hen og bliver sorteret op i de forskellige slags metaller og solgt videre til metalvirksomheder.

Madaffaldet kommer på et anlæg, hvor de grønne poser bliver sprættet op og plasten sorteret fra.

Herefter bliver det organiske affald omdannet til en slags grød, der bliver sendt videre til biogasanlægget, hvor det bliver til biogas. Her efter står man med et restprodukt, der kan bruges som gødning på markerne.

Læs også
Klamme yoghurtkartoner og halvtomme mayonnaisetuber: Hvor går grænsen for, hvad vi må smide i plast? Klamme yoghurtkartoner og halvtomme mayonnaisetuber: Hvor går grænsen for, hvad vi må smide i plast?
Læs også
Klamme yoghurtkartoner og halvtomme mayonnaisetuber: Hvor går grænsen for, hvad vi må smide i plast?
Læs også
Visne potteplanter, hundelorte og jord: Det er ikke alt, du bare kan smide i madaffald Visne potteplanter, hundelorte og jord: Det er ikke alt, du bare kan smide i madaffald
Læs også
Visne potteplanter, hundelorte og jord: Det er ikke alt, du bare kan smide i madaffald
Læs også
Svar til læserne: Sådan får du sorteret affaldet på den rigtige måde Svar til læserne: Sådan får du sorteret affaldet på den rigtige måde
Læs også
Svar til læserne: Sådan får du sorteret affaldet på den rigtige måde
Læs også
Nutella, plastiklåg og porcelæn: Én ting må absolut IKKE komme i skraldespanden til glas Nutella, plastiklåg og porcelæn: Én ting må absolut IKKE komme i skraldespanden til glas
Læs også
Nutella, plastiklåg og porcelæn: Én ting må absolut IKKE komme i skraldespanden til glas

Indlæser debat