Leder: Støjberg uden fodlænke - hvad nu?

Udgivet:25. maj 2022, 12.30

Læsetid:3 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

Selvom en fodlænke i 2022 er noget ganske andet end de store, sorte kugler, som Bjørnebandens medlemmer fik bundet til benene i de gamle Anders And blade, så forstår man godt lettelsen, når straffede personer kan smide fodlænken efter overstået straf og dermed igen leve et normalt liv. Det gælder også for årets mest kendte dansker med fodlænke - Inger Støjberg.

Hun blev dømt 60 dages fængsel for brud på ministeransvarsloven, og dem har hun nu afsonet med fodlænke i hjemmet, og friheden er tilbage i hendes liv. I morgen holder hun en takkefest på Hadsund-egnen for borgere, der har støttet hende og mail-tilmeldt sig festlighederne på forhånd. Omkring 700 ventes.

Det store spørgsmål er fortsat, om - og i givet fald hvornår - Inger Støjberg går aktivt ind i politik igen. Hun er dømt ude af Folketinget, men kun frem til næste valg. Hvis hun vælger at stille op - og vælges - så er er der grønt lys fra Folketinget, til at hun kan genindtræde i det parlamentariske virke.

Inger Støjberg var en stemmemagnet ved valget i 2019 - hun fik fjerdeflest personlige stemmer i hele landet. Og hun var den kandidat, der fik klart flest personlige stemmer i Vestjyllands Storkreds, som Skive-kredsen hører til.

Her og nu vil hun markere sig som nej-siger ved folkeafstemningen om en uge om dansk deltagelse i EU’s forsvars-og sikkerhedspolitiske samarbejde. I modsætning til Venstre ønsker hun at bevare det danske EU-forbehold på forsvarsområdet. Og hendes kamp for et nej sker blandt andet i parløb med Dansk Folkepartis tidligere leder, Kristian Thulesen Dahl. Fra nu af vil Venstre dermed også kunne angribe hende politisk.

Inger Støjberg siger selv, at hun ikke har mistet lysten til dansk politik. Og det må fortsat anses for mest sandsynligt, at hun kaster sig ud i at starte et nyt parti, som så kan stille op ved næste folketingsvalg. Og mon ikke det er et godt gæt, at Kristian Thulesen Dahl følger med hende.

Valget kan allerede komme til efteråret, så Inger Støjberg får i givet fald travlt.

Hvis det ender med at Inger Støjberg stifter nyt parti og kommer med i næste valgkamp, kan det blive en uforudsigelig brik i forhold til valgets resultat og den efterfølgende regeringsdannelse.

Der kan ikke være tvivl om, at Inger Støjberg vil støtte en borgerlig regering. Hovedparten af de stemmer hun kan score vil komme fra vælgere, der tidligere har stemt borgerligt i en slags borgerlig kanibalisme - men hun vil også kunne trække stemmer fra folk, der ikke plejer at møde frem for at sætte kryds, og selvfølgelig vil hun også få nogle stemmer fra vælgere, der f.eks sidst stemte på Socialdemokratiet.

Hvis det ender med et borgerligt flertal, bliver der unægtelig et arbejde med at forene partierne DF, Nye Borgerlige, konservative, Venstre, Liberal Alliance, Løkkes Moderaterne og et nyt Støjberg-parti. Men det vil selvfølgelig ende med en borgerlig regering - med mindre at Lars Løkkes fristes til at komme i regering med Mette Frederiksen..

Meget er i spil. Støjbergs fodlænke er fjernet. Terningerne er kastet til en nedtælling til et folketingsvalg, der vil blive en gyser.

O.D.

Indlæser debat