Avisen mener: Nervekrigen om valgudskrivelsen

Udgivet:17. august 2022, 12.00

Læsetid:3 minutter

- Der skal jo være valg inden for et års tid.

Det var ikke forventet, at statsminister Mette Frederiksen (S) ville udskrive valg på gårsdagens S-pressemøde, men det var alligevel lidt overraskende, at hun nærmest så bort fra, at alle forventer valgudskrivelse senest 4. oktober, som krævet af de radikale. Som bekendt har de radikale truet med at vælte regeringen, hvis ikke statsministeren lever op til det krav.

Jo, statsministeren har noteret sig de radikales krav, som var udløst af Mink-kommissionens hårde kritik af Statsministeriet og situationen i dansk politik. Det er normalt statsministerens klare afgørelse, hvornår der skal være valg, og man kan være sikker på, at Mette Frederiksen finder det utidigt, at de radikale har sat hende under pres med krav om valgudskrivelse senest i starten af oktober. Presset er ikke blevet mindre af, at Socialdemokratiets meningsmålinger efter mink-rapporten har været de ringeste siden sidste valg. Der er politisk nervekrig!

Satser Mette Frederiksen på, at de radikale blinker først - og opgiver kravet om et snartligt valg? Næppe. Partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, fastslår da også, at de radikale »holder fast i«, hvad man har sagt. Der er også allerede gang i partiernes valgkamp og profilering - Socialdemokratiet har lanceret, hvad der ligner en valgvideo, og i den personlige profilering af statsministeren lagde hun i denne uge på de sociale medier, at hun nu »elsker spinning« som motion.

Det er svært at tro, at Mette Frederiksen - med dårlige meningsmålinger - vil udskrive valget hurtigt. Dermed synes der at være to oplagte muligheder. Hun kan vælge, at holde sin åbningstale for Folketinget - den foregår netop 4. oktober - og så kan hun bruge den tale som start på valgkampen. Og slutte talen med at udskrive valget. Hun vil naturligvis få masser af fokus netop på den tale.

Den politiske analytiker, Peter Mogensen, pegede i gårsdagens »Tirsdagsanalyse« på, at Mette Frederiksen også kan vælge, at lade de radikale vælte S-regeringen sammen med de borgerlige partier. Det vil sætte de radikale i en vanskelig situation efterfølgende, fordi partiet hidtil har sagt, at man fortsat foretrækker Mette Frederiksen som statsminister. Men det vil se spøjst ud at vælte en statsminister - og så pege på hende bagefter i valgkampen.

På gårsdagens pressemøde skjulte Mette Frederiksen i øvrigt ikke, at Socialdemokratiet og de radikale ser forskelligt på mange ting, og ingen kan være i tvivl om, at hun helst vil fortsætte i en S-regering uden radikal deltagelse. Hendes udfordring er bare, at de radikale også har krævet et stop for étparti-regeringer, som partiet mener let fører til magtfuldkommenhed.

Den store udfordring for Mette Frederiksen synes at være, at hun har tabt meget troværdighed, og at kritikken om magtfuldkommenhed er blevet så kraftig, at hun nu selv forsøger at gå i rette med anklagen, som afvises. Måske lidt større ydmyghed, og en klarere erkendelse af svigt og fejl i mink-håndteringen - suppleret med hjemsendelse af den hårdt kritiserede departementchef i Statsministeriet - kunne rette op på Frederiksens og Socialdemokratiets situation. Men det virker ikke som om, det aktuelt indgår i statsministerens overvejelser.

O.D.

Indlæser debat