
Chefredaktør Ole Dall.
2 måneder siden
Det skete ved valget 1. november, og det fortsætter: Vælgerne er i opbrud, hopper rundt mellem partier, og i den nye Megafon-måling for TV 2 og Politiken går det hårdt ud over især to regeringspartier - Socialdemokratiet og Venstre.
Tallene er ganske dramatiske. Tilsammen står S-V-M-regeringen til at miste 21 mandater! Socialdemokratiet har tabt næsten seks procent af stemmerne siden valget, og partiet står med beskedne 21,7 procent af stemmerne i dagens måling. Venstre er helt nede på 8,8 procent - også en stor tilbagegang fra valgets 13,3 procent. Stor fremgang er der især til SF, der runder 15,5 procent og Liberal Alliance, der scorer 12,6 procent.
Regeringen vil ikke gå i panik over tallene, og der er - formentlig - længe til næste valg, men regeringen bør ydmygt gøre sig tanker over, hvad der foregår. Der var en mindre tilbagegang til S og V ved en måling lige før jul, og det var så reaktionen på selve regeringsdannelsen. Socialdemokratiet havde sagt i valgkampen, at man ønskede en regering hen over midten, mens Venstre først efter valget gik efter den løsning. Faktisk var Venstre i valgkampen helt afvisende over for Mette Frederiksen som statsminister, og den kolbøtte efter valget gav skepsis og modstand i V-baglandet.
Men tilsyneladende er det håndteringen af store bededag-sagen, der for alvor har kostet for S og V i det nye år. Forløbet var præget af den magtfuldkommenhed, som den tidligere S-regering blev beskyldt for. Flertals-regeringen tromlede med krav om at fjerne store bededag, og man ville hverken lytte til biskopper, arbejdsmarkedets parter eller øvrige partier.
Det endte endda med, at Jakob Ellemann-Jensen kom med et ultimatum om, at kun partier, der støttede fjernelse af store bededag, kunne være med i de kommende og vigtige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.
Det synspunkt måtte V-lederen og regeringen dog forlade igen. Opposition fra højre, venstre og midten blev samlet, og regeringen kunne vel også se, at på det vigtige forsvarsområde er der brug for brede og holdbare løsninger. Hvis et forsvarsforlig kun blev indgået mellem de tre regeringspartier, ville der også være en åbenlys risiko for, at der slet ikke var flertal for forliget efter næste valg. Ved et valg lige nu er regeringen omkring 20 mandater fra et flertal...
At der er brug for øget arbejdsudbud, reformer og forbedret økonomi for staten er åbenlyst, og meget af kritikken mod regeringen er letkøbt. Men regeringen har godt nok selv fejlet ved en sølle håndtering omkring store bededag. Man kunne have åbnet for andre forslag til øget arbejdsudbud. Og man kunne have flyttet store bededag til en lørdag eller have valgt at fjerne anden pinsedag, hvor der - modsat store bededag - ikke er landsdækkende konfirmationer. Og man kunne have valgt treparts-forhandlinger med arbejdsmarkedets parter om en model for lidt højere arbejdstid eller en feriedag mindre. Danmark er trods alt et af de lande, der byder på mest ferie.
I stedet tromlede regeringen sin vilje igennem. Reaktionen er så kommet fra vælgerne.
O.D.
Indlæser debat