Den billigste energi er den, du ikke bruger

Udgivet:17. januar 2022, 14.18

Læsetid:2 minutter

Birger T. Christiansen.

AF Birger T. Christiansen. VVS.teknisk konsulent TEKNIQ Arbejdsgiverne

2 år siden

ENERGI I takt med energiprisernes himmelflugt er der god grund til at overveje, hvordan du skruer ned for husstandens forbrug af især el og varme. Ifølge ekspert er der store gevinster at hente, hvis du vel at mærke energieffektiviserer med omtanke.

Det er blevet dyrere at være boligejer det seneste år i takt med at energipriserne nærmest hver måned har sat nye rekorder. Det kan koste mange tusinde ekstra kroner om året for en gennemsnitlig husstand og sætte privatøkonomien under pres.

Derfor er der også god grund til at kigge nærmere på, hvor der er mulighed for at spare på energien - uanset om der er tale om mindre justeringer eller større ændringer i form af fx en udskiftning af boligens varmekilde.

Undgå skimmelsvamp

Det kan være fristende eksempelvis bare at skrue ned for temperaturen i privaten, når der skal spares på energien, men det skal gøres med omtanke.

Ud over den komfort, du mister, når du må gå rundt med tykke sweatre og uldsokker derhjemme for at holde varmen, så risikerer du også, at der dannes først kondens og derefter skimmelsvamp på de kolde overflader.

I stedet bør du få gennemgået din varmeinstallation af en fagmand for at sikre, at den fungerer optimalt – uanset om der er tale om fjernvarme, olie, naturgas eller varmepumpe. Du kan spilde rigtig mange penge, hvis ikke dit varmeanlæg er ordentligt optimeret.

Store gevinster at hente

Selvom stigningen i energipriserne forventes at flade ud i 2022, er der også god grund til at overveje, om det er tid til en større renovering af boligen.

Du kan vinde en del ved at sikre, at boligen er ordentligt isoleret, og at vinduer og døre ikke er utætte. Men de helt store gevinster findes ved at skifte til en billigere og grønnere opvarmningsform i form af f. eks en varmepumpe – især hvis dit hjem i dag opvarmes ved hjælp af olie eller naturgas.

Det koster naturligvis at få installeret en varmepumpe, men varmepumper er utroligt effektive, og investeringen kan derfor hurtigt tjene sig selv ind igen - især med tanke på, at eksempelvis gaspriserne er steget betydeligt mere end prisen på el og dermed har øget gevinsten ved at skifte til en varmepumpe.