Gå til hovedindhold
Lokalt

Få justeringer: Kommune kan igen benytte omstridt sygeplejerske-ordning

14-01-2020 KL. 21:23
Empty

Foto: Steen Don

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I snart to år har den såkaldte »sygeplejerske-ordning« i Skive Kommune været sat i bero.

Ordningen var med stor succes taget i brug hos sprogcentret, og den stillede hidtil usete krav til flygtninge og indvandrere, der skulle møde op hos en sygeplejerske, når de meldte sig syge.

Og det var fra første sygedag.

Det fik fraværet til at falde markant. Med helt op til 80 procent, og derfor var der også planer om at udbrede ordningen til at gælde for kontanthjælpsmodtagere.

Men det nåede Skive Kommune aldrig, inden kommunen selv tog initiativ til at få undersøgt lovligheden af ordningen.

Det viste sig, at ordningen var kritisabel, men nu har STAR, styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering, lavet en guide med to muligheder, der kan benyttes og kombineres til en model, der kan nedbringe sygefraværet.

Og de muligheder adskiller sig ikke meget fra den tidligere ordning.

- Der er tale om små justeringer, men noget af det afgørende er, at ordningen først må tages i brug, når en borger har gentagende sygefravær, siger Dorthe Hamrum, der er arbejdsmarkedschef i Skive Kommune.

Det er dog ikke præciseret, hvad gentagende fravær betyder.

- Men det gør, at vi igen kan gøre noget ved sygefraværet, som generelt er for højt blandt kontanthjælpsmodtagere i kommunale tilbud og flygtninge og indvandrere på sprogcentret, siger Dorthe Hamrum.

I guiden er der præciseret nogle ting, som skal opfyldes, inden en ordning kan tilrettelægges.

Blandt andet er det gjort klart, at borgere ikke længere har pligt til at melde sig syge hos både sagsbehandler og tilbudssted, men kun et enkelt sted.

Derudover må der ikke være et patient/behandler-forhold mellem sygeplejersken og de enkelte borgere, og det vil sige, at sundhedsmedarbejderen eller sygeplejersken ikke må måle temperatur og blodtryk med mere.

Men ordningen kan tilrettelægges, så borgere, der ikke kan deltage i andre tilbud på grund af sygdom, i stedet skal møde i sundhedsklinikken.

Og det er også muligt at sanktionere, hvis borgerne ikke lever op til reglerne i den kommende ordning.

Mandag behandlede erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget guiden fra STAR, og Dorthe Hamrum og forvaltningen har nu fået grønt lys til at udarbejde en model på baggrund af guiden, der er godkendt af ministeren.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland