Leder: Mette F´s popularitet styrtdykker

Udgivet:01. april 2023, 07.12

Læsetid:2 minutter

2 måneder siden

For første gang siden Mette Frederiksen (S) blev statsminister i 2019, er der nu flere vælgere, der mener, at hun samlet set gør det dårligt, end at hun gør det godt.

Det viser en meningsmåling fra Epinion. som sammen med dårlige parti-meningsmålinger for især S og V nok skal skabe panderynker i SVM-regeringen - selvom der er længe til næste valg.

32 procent svarer i målingen, at Mette Frederiksen gør det godt - men 39 procent mener, at hun gør det dårligt som statsminister. Til sammenligning toppede hendes popularitet i starten af corona-krisen i 2020, hvor næsten 80 procent af vælgerne mente, at Mette Frederiksen klarede det godt. Nu er det andre tider.

Hvorfor er det gået nedad bakke for Mette Frederiksen?

I modsætning til Jakob Ellemann-Jensen (V), der i valgkampen sagde nej til en regering hen over midten, var det et budskab fra Mette Frederiksen, at hun ville forsøge en sådan regering. Okay, Socialdemokratiet indrykkede også i slutningen af valgkampen annoncer i København-funderede aviser som Politiken om støtte til S og rødt flertal - man ville åbenbart helgardere og score så mange »røde« stemmer som muligt i hovedstaden...

Nogle S-vælgere plus vælgere fra SF, Enhedslisten og Alternativet er åbenlyst skuffet over, at Mette Frederiksen - som bebudet - dannede en midterregering. Det slår igennem i målingen, men der er også andre grunde.

Håndteringen af afskaffelsen af store bededag slap regeringen og Mette Frederiksen ikke godt fra. Og dertil kommer, at når regeringen taler om behov for øget arbejdsudbud, så er der ting, der ikke rigtigt hænger sammen.

Mette Frederiksen gik i 2019 til valg på den såkaldte Arne-pension. Mens den såkaldte seniorpension er målrettet nedslidte borgere, så viser undersøgelser, at en stor del af de danskere, der er gået på Arne-pension ikke er nedslidte. Og mens afskaffelsen af store bededag forventes at give et øget arbejdsudbud på 6.500, så kan Arne-pensionen omvendt let ende med at medføre, at langt flere arbejdsduelige danskere forlader arbejdsmarkedet.

Dermed udstilles jo manglende politisk dømmekraft. Er man nedslidt efter mange år på arbejdsmarkedet, så skal der være tilbagetrækningsmuligheder, og det sikrer den såkaldte seniorpension. Derimod ligner Arne-pensionen, som SVM-regeringen endda vil forbedre, mere og mere en ny udgave af efterlønnen.

Og hvor er logikken i at trække stadig friske borgere ud af arbejdsmarkedet, når der er brug for arbejdskraft - og når man samtidig med den anden hånd trykker på afstemningsknappen, der afskaffer store bededag for at få større arbejdsudbud... Det hænger ikke rigtigt sammen, og mon ikke flere får øjnene op for dette, og vender det til kritik mod landets statsminister, der netop for at vinde valgsejren i 2019 lancerede Arne-pensionen.

Det kan også trække ned i vurderingen af Mette Frederiksens indsats, at Statsministeriet ganske opsigtsvækkende har trukket advarslen tilbage til departementchef Barbara Bertelsen i forbindelse med minkskandalen. Med tanke på Minkkommissionens samlede rapport og den hårde kritik, er det svært at forstå, at Mette Frederiksen pludselig valgte at frikende Bertelsen...

O.D.

Indlæser debat