Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Fester og omtanke

11-09-2020 KL. 12:45
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I går var der over 300 nye coronasmittede på ét døgn i Danmark. Man skal tilbage til april for at finde tilsvarende høje tal, og det vidner om alvoren i den seneste udvikling.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i går, at alle bestræbelser går ud på at undgå endnu en nedlukning af det danske samfund. Det ville også være voldsomt og kostbart, og det har også vist sig, at f.eks skolelukningerne næppe har haft stor effekt på at undgå smittespredning.

Da forårets konfirmationer i stort omfang blev udskudt til efteråret var der næppe mange, der havde forestillet sig, at Danmark stadig var coronaramt. Heldigvis er Skiveegnen kommet nådigt igennem også den nye genopblussen af corona, men budskaberne om at tage forholdsregler til hverdag og fest gælder i høj grad stadig. Budskabet fra sundhedsministeren er da også, at man ikke skal aflyse konfirmationsfester og bryllupper og tilsvarende fester - men man skal tænke sig om og følge regler om afstand, håndsprit og så videre. Ved fester kommer der typisk gæster fra hele landet - og det gør det ekstra vigtigt at leve op til de forholdsregler, som myndighederne giver. Konfirmander fortjener en forsinket flot dag, men så må gæster også bidrage med omtanke. Og der er andre former for sammenkomster, som man ifølge myndighederne kan overveje at aflyse. Det er jo f.eks ikke lige nu, at man behøver holder fætter-kusine fest med deltagere fra hele landet...

Ekstra bekymring og ekstra forholdsregler er relevante i de kommuner, der er ekstra hårdt ramt af coronasmitte. »Bekymrings-grænsen« er af sundhedsmyndighederne sat til 20 smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af syv døgn. Midt på ugen var der 28 kommuner, der var over bekymringsgrænsen - heraf kun to i Jylland - Hjørring og Frederikshavn. Fyn havde tre kommuner på listen, som massivt domineres af hovedstadsområdet - herunder København og forstadskommuner.

I de hårdest ramte kommuner er der ekstra restriktioner. F.eks er forsamlingsforbuddet her sænket til 50 personer, og der er også krav om at værtshuse skal lukke tidligere end i resten af landet.

Der har den seneste måned været en tendens til, at yngre i højere grad end tidligere bliver ramt af corona. Det kan være fester, hvor man er for tæt på hinanden eller indendørs aktiviteter i det hele taget, der kan spille en rolle. Igen må der appelleres til størst mulig omtanke.

De enkle regler, som danskerne i foråret lærte at følge, skal igen på dagsordenen - og efterleves. Og det er lige meget, hvor i landet man bor. Der er nu et fælles ansvar hos os alle med at få smittetallene nedad igen. Hold sammen ved at holde afstand!

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland