Gå til hovedindhold
Debat

Flere ældrevenlige boliger på vej

26-06-2020 KL. 14:45
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Af Henrik Møller

og Birgitte Vind,

hhv. bolig- og

ældreordfører

for Socialdemokratiet

For nogle uger siden landede vi en bred boligaftale. Med aftalen investeres 30 milliarder kroner fra Landsbyggefonden i grønne renoveringer af almene boliger frem til 2026. Det er dermed den største og grønneste boligaftale nogensinde. Det betyder, at vi kan forbedre tusindvis af almene boliger. Væk med skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne. Samtidig kan vi energirenovere ved at udskifte oliefyr og efterisolere. Det gavner den grønne omstilling. Og de mange renoveringsprojekter med krav om praktikpladser skaber arbejdspladser i en krisetid. Det gavner beskæftigelsen og de unge.

Men der er også et fjerde vigtigt element i aftalen, der endnu ikke har fået så meget fokus. Vi sikrer markant flere tilgængelighedsboliger i den eksisterende boligmasse. Det vil sige boliger med gode adgangsforhold. Det kan gøres ved at etablere elevatorer i etagebyggeri, sikre større badeværelser med plads til kørestolsbrugere og niveaufri adgang til indgangsdøre. Det giver gode adgangsforhold til og i boligen, som er vigtigt for vores ældre og personer med et handicap.

Vi afsætter i alt 4,8 milliarder kroner til forbedret tilgængelighed. Det kan give bedre tilgængelighed i 7.900 almene boliger. I forhold til sidste boligaftale kan antallet af tilgængelighedsboliger om året dermed fordobles. Samtidig ser vi på, hvordan indsatsen kan målrettes, så endnu flere boliger gøres tilgængelige fremover.

Og hvorfor er det så vigtigt? Fordi vi ved, at der i de kommende år kommer flere ældre, som samtidig lever længere. Heldigvis. Hver fjerde dansker vil være over 60 år i 2040. Og samtidig vil antallet af enlige ældre over 80 år med behov for hjælp stige tilsvarende. Det stiller krav til fremtidens boligmarked, så det matcher seniorerne og de ældres behov.

Noget kan løses ved at bygge nyt. Og vi ser derfor også på, hvordan den såkaldte Nybyggerifond kan aktiveres med henblik på at sikre flere nye og billige boliger. Men det er ikke hele svaret. Mange vil fortsat gerne blive i bykernen og deres eget boligområde, hvor de har deres fællesskab og tryghed. Derfor sagde vi allerede før valget, at flere almene boliger skulle gøres tilgængelige. Det leverer vi på nu sammen med et bredt flertal i folketinget.

Aftalen vil komme lejerne, den grønne omstilling, beskæftigelsen, fremtidens lærlinge til gavn. Men også og nok så vigtigt vil den komme vores ældre til gavn.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland