Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Fokus på ældrepleje - også i Skive

29-07-2020 KL. 12:05
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

»Meget tilfredsstillende« - og næstbedste karakter.

»Større problemer af betydning for den fornødne kvalitet« - og næstdårligste karakter.

Så forskelligt lød vurderingen af kvaliteten i ældreplejen på Marienlyst Plejecenter i Resen i Skive Kommune - og det på basis af to forskellige undersøgelser med blot tre måneders mellemrum.

Som omtalt her i avisen går var der positiv vurdering af forholdene, da revisionsfirmaet BDO - som Skive Kommune havde valgt til bedømmelsen - gjorde status, mens der var ganske andre toner, da det statslige tilsyn - ældretilsynet fra Styrelsen for Patientsikkerhed - kom på varslet besøg. Konklusionen fra det statslige tilsyn var alvorlig:

»Styrelsen vurderer, at plejeenhedens manglende systematiske opmærksomhed på ændringer i borgernes fysiske og psykiske funktionsevne og helbredstilstand, manglende anvendelse af faglige metoder og arbejdsgange i praksis, plejeenhedens organisering samt manglende inddragelse af træningselementer i den daglige hjælp, omsorg og pleje udgør en væsentlig risiko for, at borgerne ikke modtager den fornødne kvalitet i plejeenhedens tilbudte hjælp, pleje og omsorg«.

Det er en alvorlig kritik, som blandt andet må pege i retning af ledelse og uddannelse. Lars Olesen, der er pleje-og visitationschef i Skive Kommune, nævnte i gårsdagens avis, at kommunen har taget kritikken til sig og »handlet med det samme«. Der skal naturligvis også ske forbedringer, inden ældretilsynet kommer på besøg igen i næste måned.

Samtidig vil det være relevant, hvis Skive Kommune - som mange andre kommuner - sætter ekstraordninært fokus på ældreplejen, så man får størst mulighed sikkerhed for, at ledelse, medarbejderkvalifikationer, arbejds-kultur m.v. danner bedst mulig grundlag for størst mulig kvalitet i plejen af de ældre.

Fra Aarhus Kommune - og senest fra Randers - kommer der chokerende eksempler på svigt i ældreplejen. Det øger overalt opmærksomheden på området. Der er senest fremført relevant kritik af, at kommuner ofte kontrollerer sig selv på ældreområdet. Det er også et problem. Men før kontrollen handler det om overalt at sikre kvalificeret og synlig ledelse, god organisering af arbejdet og en positiv kultur i plejemiljøet, der altid skal have fokus på de ældre og se dem som mennesker og ikke som problemer. Og når man f.eks ser optagelser i tv af plejepersonale, der er ligeglade med en ble der burde skiftes, så handler det jo om grundindstillingen hos de pågældende ansatte. Hvis ikke en ledelse har signaleret de rigtige værdier og den rigtige kultur og adfærd over for de ældre, hjælper det heller ikke med øget personale.

Om det skal være kvalificerede private firmaer eller statslige tilsyn, der generelt skal overtage tilsynet på ældreområdet, må nærmere vurderes. I det videre forløb på landsplan om bedre ældrepleje, skal det også gøres lettere for beboere og pårørende at fremføre kritik af urimeligheder, som så ikke skal gemmes væk, som det skete i Aarhus.

Og når tilsyn - uanset hvem det bliver - har været på besøg på plejecentre må offentligheden helt naturligt sikres indsigt i vurderingerne på kommunens og/eller plejecenterets hjemmeside. Så kan ældre - og pårørende til ældre - have disse vurderinger med i billedet, når der skal vælges plejehjem. Og det vil yderligere skærpe fokus hos ledelse og ansatte omkring kvaliteten i ældreplejen.

Danskerne lever i gennemsnit stadig længere. Og det er glimrende. Det øger behovet for ekstra fokus på ældreplejen - lokalt og på landsplan. Ikke mindst i behandlingen af den store gruppe af demente tyder meget på, at der mange steder er brug for forbedringer.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland