Erhverv

Forhandler advarer: - Bilsalget er sat i stå indtil der kommer nye regler

Selv om bilforhandlerne i Skive er gået online med den traditionelle nytårskur, så er det op ad bakke at sælge nye og brugte biler i øjeblikket. Faktisk kan det ikke stort set ikke lade sig med de nuværende regler.

Det fortæller Jesper Christensen, indehaver af Peugeot i Skive.

Han glæder sig over, at automobilforhandlernes brancheforening i øjeblikket arbejder hårdt på at få lempet reglerne for bilsalg. For salg af nye biler kan dårligt afsluttes online, fortæller an.

- Som reglerne er for online-salg, så har forbrugerne 14 dages returret. Det vil være forbundet med meget store udfordringer for os at afslutte en handel på den måde, siger Jesper Christensen.

En mulig køber ville kunne vælge at prøvekøre bilen i 14 dage og skulle derefter have det fulde beløb igen, hvis han eller hun alligevel ikke ønskede at gennemføre købet.

- Situationen er derfor sådan, at vi har valgt at aflyse resten af vores nytårskur, indtil vi må se kunderne fysisk igen, siger Jesper Christensen.

Han »tør slet ikke tænke på« de konsekvenser det vil have for branchen, hvis den nuværende situation står på i flere måneder.

- Brancheforeningen gør et stort stykke arbejde for at få reglerne ændret. Vi har netop fået meddelelse om, at vi gerne må lade sælgerne køre en bil ud til en kunde til en prøvekørsel. Men vi mangler at få lov til at få købere ind i forretningen for at gøre en handel færdig og underskrive papirerne, siger Jesper Christensen.

Han tilføjer, at der typisk højest er en håndfuld kunder i salgsafdelingen hos en bilforhandler ad gangen. Og de ville kunne bevæge sig rundt i lokalerne med stor afstand imellem sig.

Jesper Christensen undrer sig også over, at reglerne for salg af biler er så strikse, når man tager i betragtning, at kunder, der skal have bilen på værksted, stadig godt må møde op på værkstederne og tale med personalet.

Netop fordi mange autoforhandlere har både et væksted og en salgsdel, er de også udfordret på at kunne søge om kompensation fra en hjælpepakke.

- Det er ikke nok at sende sælgerne hjem på lønkompensation, og omvendt vil det ikke give meget mening også at lukke værkstederne for at kunne få hjælp, siger Jesper Christensen.

Han kalder den del af online-nytårskuren, som er blevet gennemført for en »begrænset succes« - blandt andet fordi kunderne ikke har kunnet få lov at prøvekøre bilerne.

Det kan de så nu. Men muligheden for at afslutte en handel, er der stadig reelt ikke.

Jesper Christensen understreger at de normale åbningstider fortsat gælder hos Peugeot. Man kan fortsat besøge værkstedsafdelingen, mens salgsafdelingen kan træffes telefonisk.

THOMAS JOHANSEN

tj@skivefolkeblad.dk

Salget af nye biler kommer i realiteten til at stå stille, indtil det lykkes at få reglerne lempet, så kunderne kan møde fysisk op, når de skal købe en bil. Det mener Jesper Christensen, indehaver af Peugeot i Skive. Foto: Lindy Jørgensen