Gå til hovedindhold
Ritzau Udland

Forsker: Ny EU-alliance skaber bekymring om fake news

22-04-2019 KL. 14:00
Forud for EU-parlamentsvalget står Marine Le Pen godt i meningsmålingerne, og hun kan bringe en hel del mandater ind i ny højrefløjsalliance, fortæller professor Marlene Wind.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mens Dansk Folkeparti og resten af den nye nationalkonservative alliance i EU kan glæde sig over, at Frankrigs Marine Le Pen og hendes parti har tilsluttet sig alliancen, vokser bekymringen hos de etablerede midtersøgende partier i EU.

Marine Le Pen og hendes franske oppositionsparti, det nationalkonservative National Samling, har en klar holdning til Rusland. Vladimir Putin har tidligere doneret kampagnepenge til partiet.

Det fortæller Marlene Wind, der er professor ved Københavns Universitet. Og netop forbindelsen til Rusland bekymrer andre partier.

- Man kan godt blive bekymret over, hvor pengene til deres kampagner kommer fra. Men også disinformation og fake news. Er det noget, de spreder og vil bidrage til? Det er en reel bekymring, siger Marlene Wind.

Alliancen er døbt Europæisk Alliance for Folk og Nationer (EAPN) og er fælles om EU-skepsis samt en kritisk holdning til indvandring.

Men Wind sætter spørgsmålstegn ved samarbejdet i gruppen. Hun fortæller, at partierne i gruppen er uenige om, hvad man skal gøre ved migration og asylansøgere.

- Det handler om slagord og overskrifter, mere end det handler om politik, siger professoren.

Hun fortæller også, at gruppen med Le Pen på holdet får et boost, da Le Pen er en markant figur, og hun står stærkt i meningsmålingerne.

Alliancen er grundlagt af Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, og består foruden hans eget parti, Lega, af blandt andet Dansk Folkeparti.

Også det tyske AfD, Frihedspartiet (FPÖ) i Østrig, finske De Sande Finner, Vlaams Belang fra Belgien samt Estlands Konservative Folkeparti (Ekre) er medlemmer.

/ritzau/

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland