Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Forsvarligt forsvar - og styrk Skive Kaserne

12-10-2017 KL. 13:55
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

- Prisen for fred og sikkerhed er steget.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da regeringen i går fremlagde et forsvarsudspil. Hans betragtning er rigtig. Der er brug for et vist løft, så Danmark får et forsvarligt forsvar.

Regeringen vil gerne over for offentlighed og NATO-partnere give indtryk af, at der er tale om en stor stigning i forsvarsudgifterne. Der tales om 12,6 milliarder kroner ekstra, men det er i alt og over seks år, men det skal huskes, at forsvaret har oplevet mange år med nedskæringer. Alene i det nuværende forsvarsforlig spares samlet omkring fire milliarder kroner.

USA har ønsket, at NATO-lande skal bruge to procent af deres samlede produktion - bruttonationalproduktet (BNP) - på forsvaret. Med regeringens udspil stiger andelen her i landet fra 1,17 til 1,3 procent af BNP til forsvarsudgifter.

Tidligere besparelser på forsvaret har givet mening som en indhøstet fredsdividende, men nu er der en ny sikkerhedspolitisk situation med oprustning og trusler fra Putins Rusland. Og det nye i situationen er, at fredelig fordragelighed er vekslet til en fase med russisk aggression og oprustning. Det skal Vesten forholde sig til. NATO-sammenholdet med én for alle og alle for én skal fastholdes, og der er brug for ekstra ressourcer - for en sikkerheds skyld. Udover voksende trussel fra Rusland, skal et nyt forsvarsforlig også forholde sig til behovet for øget fokus på cyber-angreb, bekæmpelse af terror og stop for migrantstrømme. Det bør samtidig huskes, at rigtigt givet ulandsstøtte også kan være med til at gøre verden både bedre og fredeligere.

Nu skal der efter regeringens forsvarsudspil gang i de politiske forhandlinger, som forventes at føre til et forlig i slutningen af dette år eller i starten af 2018. Blandt debat­emnerne i forligskredsen bliver værnepligten. Skal den øges, fastholdes eller afskaffes og erstattes med professionelle? Med de mange frivillige har værnepligten længe egentlig ikke været en pligt. Kvaliteten bør i fokus. Der er også forslag i regeringens udspil om en brigade med 4000 mand, der med et halvt års varsel kan sendes på internationale missioner.

Når det går løs med forhandlingerne, vil der også for alvor komme fokus på, hvor i landet der skal satses på ekstra mandskab og materiel.

Holstebro er allerede bragt i fokus af forhandlere, men med en meget moderne kaserne i Skive bør det også være naturligt, at Skive Kaserne kommer stærkt i spil, når ressourcer og satsningsområder skal fordeles.

Både lokalt/regionalt valgte til Folketinget, Skive Kommune og alle gode kræfter bør arbejde for, at Skive Kaserne styrkes og ikke svækkes med det forlig, der på forsvarsområdet kan forventes i løbet af få måneder.

Det virker, som om forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sonderet det politiske terræn på forhånd, så et forlig kan komme relativt hurtigt.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland