Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Fortidsminder og lokal Fur-fornuft

14-02-2019 KL. 11:34
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er ikke kun Bette Jenses Hyw på Fur, der kan skabe debat om adgang til fortidsminder og udsigtspunkter her i landet.

Ved gravhøjene i Jelling har turisterne ved siden af trappen op til højene etableret en selvskabt sti, og generelt er der angiveligt ganske nedtrampet i området. Nu skal der så skilte op ved gravhøjene i Jelling - og på skiltene kommer der til at stå, at man skal tage en bestemt trappe og tage hensyn til de gamle høje, oplyses det på jp.dk.

Så er det jo, man må smile lidt ironisk over al det bål og brand, som diverse myndigheder har foranstaltet over for Bette Jenses Hyw på Fur. Lad os f.eks. minde om, at myndighederne også var imod, at der blev etableret en trappe på højen på Fur. Og det er da pudsigt, når selveste gravhøjene i Jelling altså har lov til at have en trappe ...

I et indlæg her i avisen i tirsdags gav kulturminister Mette Bock (LA) indtryk af, at der virkelig var vist enestående fleksibilitet, da kultur- og naturmyndigheder ikke krævede trappen fjernet på Bette Jenses Hyw. Til gengæld mener hun - tilsyneladende i dyb alvor - at »gelænderet skal ned«. Mette Bock mener, at »hverken selvtægt eller skæmmende indgreb i vores kulturarv bidrager positivt til vores samfund.«.

Store ord - men kæden er jo hoppet helt af for ministeren. Der er trappe på Bette Jenses Hyw, som myndighederne oprindeligt var imod, men den har jo - sammen med gelænderet - netop medvirket til, at de mange besøgende bruger trappen og ikke slider unødvendigt på gravhøjen i øvrigt. Og det bidrager da kun positivt til vores samfund, at ældre og gangbesværede takket været gelænderet kan komme op og nyde udsigten fra højen. Faktisk har furboerne og Skive Kommune tacklet sagen meget klogere, end det åbenbart er tilfældet i Jelling, hvor der ifølge museumsinspektør Charlotta Lindblom er »mudder som ved indgangen til en kostald«, nedslidt græs og improviserede stier.

Og i Jelling skal kommunen nu til samtale med Slots-og Kulturstyrelsen. Sidstnævnte skal jo give tilladelse til opsætning af skilte om, hvor man må gå - og andre tiltag. Der er endda også udarbejdet en rapport, som konstaterer, at der skal gøres noget for at passe ekstra på gravhøjene i Jelling.

Det er da interessant, hvis en række skilte nu skal sættes op i Jelling, og hvordan passer det så med ministerens syn på, at der ikke må være noget »skæmmende« ved vores fortidsminder.

Charlotta Lindblom beretter i øvrigt til jp.dk, at der ved gravhøjene i Gamla Uppsala i Sverige, hvor der angiveligt ikke var trappe, endte med at være så mange improviserede stier og huller i højene, at der måtte sættes en stribe reb op med tilhørende advarselsskilte. Hvor kønt var det lige?

I forhold til gelænderet på Bette Jenses Hyw på Fur skal det huskes, at det var med stemmerne 5-5 i Natur- og Miljøklagenævnet, at der blev nægtet dispensation. Så inden kulturministeren og andre svinger sig op til stor forargelse over et gelænder, var der altså udbredt forståelse for det hensigtsmæssige ved netop gelænderet i klagenævnet. Fem medlemmer havde ingen problemer med at give dispensation.

Erfaringerne fra Fur tyder netop på, at når der er trappe og gelænder, så bruger de mange turister den mulighed for at komme op på højen - i stedet for at trampe rundt over det hele som på gravhøjene i Jelling. Så måske skulle Jelling-folkene tage en tur til Fur - sammen med Slots-og Kulturstyrelsen. Og tag gerne kulturministeren med!

Helt overordnet mangler en statslig myndighedsforståelse af, at lokale faktisk både ønsker at vise seværdigheder frem og at passe godt på kulturarven. Det gør man på Fur på Bette Jenses Hyw - med trappe og gelænder. Det er den lokale virkelighed. Der værnes om arv og værdier. Og sådan bliver det også fremover.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland