Erhverv

Fra kontanthjælp til uddannelse og fast job: Patricks nye liv på toppen af taget

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvor jeg ville have været i dag, hvis ikke jeg var kommet i gang hos Bent. Det ville nok have været i mit gamle kontanthjælpsliv.

Ordene kommer fra 27-årige Patrick Jensen, som for nogle år siden flyttede til Skive for at begynde et nyt og bedre liv.

Ønsket var fast arbejde og gerne en uddannelse. Han ville væk fra hverdagen med kontanthjælp, hvor livet udenfor virkede uoverskueligt.

Han har kæmpet. Først med et forsøg på at blive mekaniker:

- Det var derfor, jeg flyttede til Skive. Fordi der var en mekanikeruddannelse i Skive. Men det gik ikke. Jeg var ikke det rigtige sted i mit liv, siger Patrick Jensen.

Siden har han arbejdet som vicevært i et job med løntilskud. Det varede to år:

- Da aftalen udløb, skulle jeg finde på noget nyt, og så blev jeg tilbudt mesterlære gennem min mentor. Der kom Bent ind på banen, og han fik mig væk fra alt det andet.

Bent Sørensen er medejer hos Tagpap A/S på Rævevej i Skive, og han bad specifikt om at få et ungt menneske, som virksomheden kunne hjælpe ind på arbejdsmarkedet. Det blev et vendepunkt for Patrick, der er født og opvokset på Lolland og for godt 10 år siden sammen med sin familie flyttede til Hobro.

For få dage siden, torsdag den 18. marts, fik Patrick Jensen svendebrev som tagdækker og fast arbejde hos Bent Sørensen og det øvrige team hos Tagpap A/S. Og han elsker sit arbejde:

- Det er frihed under ansvar. Jeg er rigtig glad for faget, og så foregår det udenfor og oppe i luften. Jeg får masser af frisk luft og fysisk arbejde, så jeg bliver træt.

Patricks viden om tagdækkerfaget var ikke-eksisterende, da han begyndte. Men han var stålsat på at komme væk fra det kontanthjælpsliv, som han hadede, men sad fast i, og det er han kommet.

- Da jeg havde afsluttet mit trainee-forløb på 12 uger, var jeg sikker på, hvad jeg ville. Der er mangel på folk i vores branche, så jeg vidste, at der ville være stor sandsynlighed for, at jeg nok skulle klare at få et arbejde, siger Patrick.

At lægge undertag på hele Sundhedshuset i Skive er et af hans seneste opgaver. Her var der fast arbejde i nogle uger, indtil han skulle tilbage på skolen, hvor han for få dage siden fik sit svendebrev.

Men den nyklækkede tagdækker har arbejdet rundt omkring i landet, for eksempel i Kolding, Aarhus, Thisted, Silkeborg og Aalborg:

Det nye liv har også fjernet en flere år gammel højdeskræk:

- Faktisk har jeg tidligere lidt af højdeskræk, men nu er jeg kureret. Nu ved jeg intet bedre end at komme op på et tag.

Om at være svend og have fast arbejde siger Patrick:

- Det er en sejr. En kæmpe sejr. Det havde jeg ikke forventet, da jeg begyndte. Men jeg har haft en knaldgod chef og fantastiske kolleger til at støtte mig. Det er fantastisk at være kommet ind på en arbejdsplads. Jeg har næsten ikke ord for det.

- Jeg er så glad for, at Bent (Sørensen, red.) troede på mig, dengang jeg havde det svært. Det har jeg den dybeste respekt for!

»Bent sagde, at han gerne ville have nogen, som måske ikke havde det så nemt. Så gik min sagsbehandler til min mentor og sagde, at det var lige mig«, fortæller Patrick Jensen. Nu har han svendebrev og fast job hos Tagpap A/S i Skive, hvis medejer Bent Sørensen tog initiativet. Det betyder daglige timer i højden for 27-årige Patrick, som tidligere led af højdeskræk.  Foto: ©JonasFotografi