Gå til hovedindhold
Erhverv

Fra lærer til shampoo-producent: Jannie har fået succes med en god idé

26-05-2020 KL. 21:47
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

Det er gået stærkt for den 37-årige iværksætter Jannie Engberg, siden hun blev selvstændig med firmaet BIRK Denmark.

Fra øverste etage i værkstedet ved hjemmet på kanten af Grynderup Sø idéudvikler, støber, presser og sælger hun sine plastikfri produkter til hud- og hårpleje.

Og selv om det er et enkeltmandsfirma med kun Jannie Engberg selv til at varetage alle funktioner i firmaet, er det hele gået så stærkt, at hun gerne vil udvide produktionen og ansætte hjælp, fordi hun ikke kan følge med længere.

Kunderne hiver produkterne ned af hylderne.

Det er kun et år siden, Jannie Engberg sagde sit faste lærerjob op, og først da alle godkendelser var på plads i september, var hun klar til at begynde at sælge.

Og allerede i vinter var hun en af de tre nominerede til at modtage Iværksætterprisen ved Skive Awards, og for kort tid siden blev det offentliggjort, at hun har modtaget næsten 70.000 kroner fra LAG Skive-Viborg til en ny produktionsmaskine samt nyt inventar.

I mange år har Jannie Engberg, der er stifter og ejer af virksomheden, arbejdet som natur- og teknologilærer.

Gennem arbejdet med børn i naturen og gennem fritidsinteresser har hun oparbejdet et stort kendskab til naturens skatkammer - lige fra spiselige planter til forskellige dufte og særlige egenskaber, den enkelte blomst, blad, nød eller rod besidder.

Desuden er arbejdet omkring miljø og genbrug en hjertesag.

- Virksomheden er derfor også startet i et helt oprigtig ønske om at gøre en forskel - ikke mindst i forhold til den plastikudfordring, vi bøvler med. Da jeg så en britisk annonce om shampoobarer - altså hårshampoo i fast form - tænkte jeg: »Det har vi ikke i Danmark. Dét var smart.« Og så begyndte jeg min produktudvikling, siger Jannie Engberg, der indtil videre hovedsageligt har hårshampoo i fast form i sit sortiment, men også har andre produkter på tegnebrættet som balsambarer og hudpleje.

- Vi vil gerne kunne tilbyde et alternativ til den traditionelle plastikflaske-shampoo. Min shampoo er lavet på samme måde som almindelig shampoo, bare uden vand. Det tilsætter man selv, når man går i bad. Bare én af vores shampoobarer kan spare op til tre plastikflasker af traditionel shampoo. Mit hovedfokus er, at mine produkter er emballagefri, forklarer hun.

- Det hele er gået vanvittigt stærkt. Nu vil jeg gerne udvide produktionen, for jeg kan ikke følge med længere. Vi har større kunder i støbeskeen, og lige nu står jeg og håndpresser hver enkelt bar. Jeg laver det hele selv, siger hun leende, for hun brokker sig ikke.

- Det er en oneman-shop indtil videre. Og det er fedt - virkelig fedt at administrere sin egen idé og virksomhed, som man brænder for. Jeg elsker at nørde i opskrifterne og finde gamle teknikker for eksempel fra indianerne, der har brugt urter og alternative lægemidler ud fra en viden om, at nogle planter har specielle virkestoffer og funktioner. For eksempel brugte indianerne troldnød til at hele sår, og jeg har hørt fra mange, der har oplevet, at min troldnødshampoo gør noget godt for deres hovedbund, siger iværksætteren, der stadig er ret benovet over, hvor hurtigt tingene har udviklet sig for BIRK Denmark, som bare er en lille spiller på det store marked for kosmetik.

- Det havde jeg slet ikke forestillet mig. Brugsen i Nuuk har mine varer på hylderne - og Brugsen i Durup. Apotekerne i Aars og Aalestrup er også blandt forhandlerne. Jeg har ikke haft tid til at lave opsøgende salg. Kunderne har selv henvendt sig til mig og vil have mine produkter. Jeg laver mange businessaftaler, mest med webshops omkring Aarhus og København, så vores webshop er sekundær. Det hele er så spændende en rejse - jeg glæder mig til at se, hvor den fører mig hen.

 

 

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Erhverv

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland