Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Frederiksen på farlige veje

11-12-2018 KL. 13:01
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det kniber for S-formand Mette Frederiksen at skaffe fremgang i meningsmålinger i forhold til valget i 2015, og skal hun ende som statsminister efter næste års valg, kræver det opbakning og aftaler med partier, der kan se hende som leder af en regering.

Det har allerede vakt opsigt, at hun kun ser en ren S-regering som en mulighed. Hverken SF eller Radikale Venstre skal gøre sig tanker om at komme med i en Frederiksen-ledet S-regering.

Men Mette Frederiksen kan ikke løbe fra, at der skal være en grad af politisk aftale om indholdet, før en ny regering kan gå i gang. Og hvem skal hun indgå den aftale med? De radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet? Eller DF og SF, hvis det er nok til et flertal? Det gives der ikke mange svar på.

Det vækker samtidig opsigt, at Mette Frederiksen har så travlt med at lægge luft til det regeringssamarbejde og det regeringsprogram, som Socialdemokratiet og de radikale og SF indgik i 2011. Hun mener, at Socialdemokratiet skulle have sagt nej til de radikales krav om en fortsat stram økonomisk politik, som videreførte den borgerlige regerings reformplaner om blandt andet reform af efterløn og dagpenge-længde. Det er da muligt, at formuleringen i regeringsprogrammet om at »videreføre en borgerlig regerings økonomiske politik« kunne have været udtrykt anderledes, men i det konkrete indhold handlede det jo om nødvendigheden af at videreføre de vigtige reformer af blandt andet efterløn og dagpenge. Vigtige fordi det øgede arbejdsstyrken og gav fortsat vækst, så velfærdssamfundet kan finansieres. Det er dybt bekymrende, hvis Mette Frederiksen ikke kan indse dette.

Det er værd at bemærke, at hun ikke har forslag om at ophæve efterlønsreformen, øge den maksimale dagpengeperiode eller stoppe den automatiske stigning af pensionsalderen - vel vidende at staten ikke har penge til det - men hun forsøger alligevel at lægge luft til fortidens reformer og luft til de radikale.

I forvejen er det en voksende virkelighed i den politiske situation, at Socialdemokratiet på flere områder er mere enige med DF, end Venstre er, og på mange områder er de radikale mere enige med Venstre end med Socialdemokratiet.

Senest har Socialdemokratiet lagt op til en række skattestigninger, som ikke vil være fremmende for vækst og jobskabelse i det danske samfund. Der synes desværre ikke at være fuld forståelse hos Socialdemokraterne af, at et voksende arbejdsudbud er vigtigt for at få økonomi, vækst, jobskabelse og finansiering af velfærd til at hænge sammen.

Det er muligt, at Mette Frederiksen og den nye S-ledelse nærmest vil skrive Thorning og Corydon helt ud af partihistorien, men det skal ikke glemmes, at deres reformvilje - sammen med de radikale og en overgang SF - var med til at fremtidssikre dansk økonomi.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland