Gå til hovedindhold
Kultur

Fundet i Salling: 3000 år gammelt sværd afleveret på museum

23-08-2018 KL. 11:04
Empty

I 65 år har bronzesværdet og bladet fra en dolk ligget i private gemmer, men i sidste uge blev det indleveret på Museum Salling til stor begejstring for Ellen Østergaard. Privatfoto

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

For 65 år siden skulle der graves ud til et blomsterbed ved det, der i dag er Brænderiet i Sundsøre, og her fandt de tidligere ejere af stedet et gammelt bronzesværd, som de derefter nidkært passede på, indtil det i sidste uge blev indleveret på Museum Salling.

Her blev arkæolog Ellen Østergaard glad, for bronzesværdet har danefæ-potentiale, og hun er faktisk ganske overbevist om, at det er et danefæ, man her har med at gøre.

- De har taget sig godt af det, så vi er rigtig glade for, at det nu kommer ind til os. Det var en god dag på kontoret, siger hun

Bronzesværdet kan dateres tilbage den ældre bronzealder mellem 1700 og 1100 f.kr., og med den tilstand det er i, er det et rigtigt godt fund.

- Den er godt nok i to dele, men vi har et helt sværd. De er sjældne for os at få ind, for vi får ofte sådan noget ind i mange dele fra detektorfolk, fordi de ellers kommer fra overpløjede gravhøje, forklarer Ellen Østergaard.

Sværdet er et såkaldt rammegrebssværd, og sammen med det blev der fundet noget, der ligner bladet fra en dolk.

- Selve grebet kan have været af træ eller horn, men dette organiske materiale er nu forgået. Selve grebet har siddet fast med bronzenitter. Selve nitterne er ikke bevaret på dette sværd, men der er hullerne efter dem. Øverst på grebet har siddet en såkaldt greb-knop, også lavet i bronze, fortæller hun.

Ellen Østergaard fortæller, at der cirka 700 meter væk fra det sted, hvor tingene er blevet fundet, ligger en gruppe af gravhøje, hvoraf to er fredet. Og Ellen Østergaard kan heller ikke med blomsterbedets nærhed til fjorden udelukke, at der i tidernes morgen har ligget en gravhøj på stedet, som med tiden er eroderet væk, men det er ikke den teori, hun hælder mest til.

- Det ligger på et fladt stykke ud mod vandet, så det kunne godt være gravet ned i depot eller som en offergave. Tæt på, hvor sværdet er fundet, ligger der et lille vådområde, som også kan ses på gamle kort. Det var meget almindeligt i bronzealderen at ofre genstande i vådområder såsom moser, forklarer hun.

Det er svært at sige, hvilke guder der blev ofret til, men det var oftest guder, der relaterede sig til naturen.

Udover at have fået fint fund i hus, som man nu kan sende videre til Nationalmuseet, hvor danefæ hører hjemme, så er Ellen Østergaard også glad for fundet af andre årsager.

- Nu kan vi sætte et prik på kortet, og det er en vigtig del af at få lagt det store puslespil, siger hun

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Kultur

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland