Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Furs gelændersag når nye højder ...

24-08-2019 KL. 13:09
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Tænk lige hvor meget lettere alt havde været, hvis en afstemning i Natur- og Miljøklagenævnet om ja eller nej til gelænder på Bette Jenses Hyw på Fur ikke var endt 5-5 helt tilbage i 2014?

Tænk lige hvis det var endt 6-4 til dem i nævnet, der umådelig fornuftigt mente, at »gelænderet er et naturligt tillæg til trappen og en nødvendighed af hensyn til sikkerhed og tilgængelighed for bevægelseshæmmede - ligesom gelænderet må anses for at være af underordnet betydning.«

Tænk lige hvis formanden - der havde den afgørende stemme ved 5-5 stemmelighed - ikke havde holdt med den fløj i nævnet, der mente, at »et gelænder, uanset at det - ud over den tilladte trappe - kun har begrænset negativ indvirkning på fortidsmindet, gør trappekonstruktionen mere synlig og dominerende i strid med de kulturhistoriske interesser«.

Selv om fem af nævnets medlemmer altså medgav at et gelænder kun havde »begrænset negativ indvirkning på fortidsmindet«, så blev det et nej - og gelænder-dramaet har kørt lige siden.

For nylig gik Slots- og Kulturstyrelsen med til, at der godt må komme en noget større trappe end den nuværende på Bette Jenses Hyw. Men gelænder ville man ikke have. Man kan ellers med lethed argumentere for, at en betydelig større trappe end i dag vil blive noget mere synlig og dominerende end et gelænder enten af træ eller tov på den nuværende trappestørrelse.

Og som omtalt i Skive Folkeblad i går er det meget svært at se en entydig linje, når Slots- og Naturstyrelsen giver tilladelser eller gule og røde kort til trapper og gelændere ved fortidsklenodier. Styrelsen har således sagt ja til fire gelændere på Trelleborg-volden ved Slagelse - et storslået fortidsminde.

- Et gelænder på trappen på Bette Jenses Hyw vil virke mere voldsom end gelændere på trapperne på Trelleborg, lyder det fra Slots- og Naturstyrelsen.

Det er i sig selv svært at forstå, og det kaster igen fokus på den uenighed, der var i Natur- og Miljøklagenævnet tilbage i 2015, hvor halvdelen af medlemmerne altså så et gelænder som noget naturligt på trappen på Bette Jenses Hyw - og at gelænderet måtte siges at have »underordnet betydning«. Det mener Slots- og Naturstyrelsen jo også at en gelænder har - på Trelleborg-volden.

Det er, som om det glemmes, at når der skal passes på fortidsklenodier, som også er udkigspunkter, så må det i høj grad handle om, at besøgende i så stort omfang som muligt går på trappen og ikke på selve jorden på højene. Og hvis der både er en trappe og et gelænder, så vil turister og andre besøgende jo helt naturligt bruge den vej til toppen og dermed ikke slide på højen i øvrigt. Dertil kommer så, at »sikkerhed og tilgængelighed for bevægelseshæmmede« også bør indgå i overvejelserne, som fem ud af ti medlemmer af Natur-og Miljøklagenævnet allerede fastslog i 2014. Og så er der intet grimt og dominerende ved et gelænder af træ i naturfarve eller i form af et tov.

Mere end fem års kamp. Gelænder op - og gelænder ned. Og gelænder op igen. Det er blevet skæbnen for nu landskendte Bette Jenses Hyw, som furboerne heldigvis passer godt på.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland