Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Fut i valgkampen hos Pihl og Isabella

14-05-2019 KL. 13:38
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Der er mange måder at sætte fut i valgkampen, og de sidste par dage har vist vidt forskellige eksempler herpå.

Folketingsmedlem valgt i Viborg Kristian Pihl Lorentzen er glad for tog, og han havde inviteret til tur med valgtog - et damplokomotiv - og det skulle have været så festligt, men det endte med, at toget antændte et større antal brande - herunder tre mellem Skive og syd for Højslev!

Alle tilladelser var givet, og vi tror ikke, at den togglade Pihl Lorentzen havde forudset brandene, og selv i en klimabevidst tid skal der være plads til en tur med et damplokomotiv - men nok en god idé fremover at tjekke, om det er for tørt i området til en sådan tur ...

Partiet Kristendemokraterne havde næppe forestillet sig, at de kunne sætte fut i valgkampen og få ekstra meget omtale. Men sådan er det gået. For en uge siden måtte partiets formand Stig Grenov melde fra til en tv-partilederrunde på grund af stress, og det gav chancen for partiets 26-årige næstformand Isabella Arendt, der trådte til med kort varsel - og gjorde det glimrende. Hun satte positivt fut i partiet ...

I går kom så meddelelsen om, at Grenov tager orlov til efter valget, og dermed bliver det Isabella Arendt, der i resten af valgkampen skal være frontfigur for Kristendemokraterne. Det kan - nøgternt vurderet - blive partiets chance for et comeback i dansk politik. Hun har talent for at udtrykke sig klart og engageret, og hvis nogen kan bringe Kristendemokraterne over spærregrænsen på to procent, er det hende. Partiet har ikke opnået valg til Folketinget siden 2001, så det vil være opsigtsvækkende, hvis man vender tilbage på »Borgen«. Men chancen er der nu.

Skiftet i front hos Kristendemokraterne viser også lidt om betydningen af, at partierne har ledere, der kan brænde igennem i valgkampen i medierne. Det betyder uendeligt meget at kunne levere budskaber klart, markant og med smittende engagement over for vælgerne. Det var ikke Stig Grenovs spidskompetence, men med Isabella Arendt i spidsen går det bedre for Kristendemokraterne.

Spærregrænsen på to procent kan i det hele taget ende med at få stor betydning ved folketingsvalget 5. juni. Der er både partier, der kæmper nedefra for at komme over grænsen, og der er partier, som tidligere var i sikkerhed og inde i Folketinget, som kæmper for at ikke dumpe under spærregrænsen og ryge helt ud.

Udover Kristendemokraterne kæmper de nye partier, Nye Borgerlige og Stram Kurs, for at klare de to procent. Det samme gør partiet Klaus Riskær Pedersen, som dog ser ud til at få det sværest af alle de nye partier.

Blandt de nuværende partier i Folketinget kan både Liberal Alliance og Alternativet ende med at skulle kæmpe for at klare spærregrænsen på de to procent. Begge partier havde et flot valg i 2015, men det kniber voldsomt med at holde på vælgerne.

Det tegner i forvejen til at blive en kompliceret sag efter valget at danne en regering, som ikke har et flertal imod sig, og det kan blive ganske afgørende, hvilke partier, der klarer kampen mod spærregrænsen - og hvem der må blive i mørket.

Med og uden damplokomotiv er der fut i valgkampen, og det er ganske velgørende, at det ikke kun er ekstreme partier og holdninger, der tiltrækker sig opmærksomhed.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland