Gå til hovedindhold
Lokalt

Gelænderbanden får 11 sider i glittet magasin: De kan blive noget så awer på Fur

29-11-2019 KL. 21:32
Empty

Arkivfoto: Steen Don

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

På Fur er man vant til at pløje for egen mark. Igangsætte det, man vil have gjort, hvad enten det er et forsamlingshus, et nyt museum, en legeplads eller et gelænder. Og når staten og kommunen ikke selv skaber noget for dem, så skal de heller ikke komme og sige, at det, der bliver skabt, er forkert og ulovligt. For så bliver de sgu awer.

Sådan lyder det i en fremragende reportage i december-udgaven af magasinet Euroman.

Over 11 sider beretter journalisterne Sebastian Dall Mayoni, Anne Sofie Christensen og Simon Uldall Gohr og fotograf Thomas Nielsen om Furs »Gelænderbande« og, især, furborere i det hele taget.

Overskriften »De lovløses paradis« henviser til en artikel i BT i 1978. Den handlede om, at færgemanden, når politiet kom til øen med færgen, gav besked til bodegaen, hvorfra beskeden spredte sig, så borede knallerter blev gemt i skure, og man nøjedes med at køre bil, hvis man var sober. Sådan er det ikke længere. »Færgemanden har meldt sig ud af legen, folk kører ikke spirituskørsel som i gamle dage, og knallertkørere er væsentligt færre.« Og kriminaliteten er så lav på Fur, at folk ikke låser deres døre, når de tager hjemmefra.

Men »Gelænderbanden« - Anton Simonsen, Palle Christensen og Johannes Vester - har altså ignoreret love og pålæg fra embedsmænd i København ved flere gange at have opsat et gelænder på trappen på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Fur. Det er de blevet landskendte af. Ja, deres ulovligheder medvirkede endda til, at daværende kulturminister Mette Bock (LA) i påsken i år besøgte Fur og gravhøjen.

På Fur lystrer man ikke frivilligt regelryttere i hovedstaden - især ikke, når regler er i konflikt med sund fornuft. Og sund fornuft er det, at også gangbesværede skal have sikker adgang til Furs tinde.

»Hvis der er noget, man er utilfreds med, så kan du ikke klage til kommunen og sige, at det er deres skyld. Så kigger man sig ind i spejlet, for så kan man se, hvem der har gjort for lidt. Det er en selv. Vi venter ikke på, staten eller kommunen gør noget for os. Vi gør det selv, og det er ofte hurtigere. Det kan man også se af gelændersagen, siger furbo John Brinch Bertelsen i reportagen.

I værtshuset Skuret på haven på Fur fik journalisterne blandt andet disse kommentarer:

»Vi har vores egne holdninger. Vi er patrioter.«

»Vi er et roligt og pålideligt folkefærd, men vi kæmper for Fur.«

»Det er anarki og selvstændighed, når det er allerbedst.«

»Der er måske nok en nedarvet fandenivoldsked her på øen.«

Og når furboere bliver pålagt at overholde »tossede regler«, kan de altså blive awer.

De siger ifølge reportagen på Fur at awer ikke er et ord - det en lyd. »Er man awer, så er man selvstændig, en Rasmus Modsat, en trodsig satan, der ikke tager et nej for et nej, og det er en stemning, der gennemsyrer øen.«

Først i oktober opsatte Skive Kommune efter ok fra Slots- og Kulturstyrelsen en ny og bredere trappe på Bette Jenses Hyw - uden gelænder, naturligvis. Embedsmænd satser på, at en bredere trappe vil betyde, at gangbesværede kan få en arm, når de skal besøge Bette Jenses Hyw. Gelænderbanden har vist ikke forsynet den nye trappe med gelændere. De holder lidt lav profil - og der er ikke nogen grund til at oplyse det, hvis man har sat et gelænder op, for så vågner folk i København, der vist endda aldrig har besøgt Bette Jenses Hyw, og Skive Kommune sender håndværkere over for at pille gelænderet ned. Først i juli i år satte banden igen et gelænder på trappen. Det opdagede hverken kommune eller styrelse - eller også ville ingen af parterne opdage det. Dét gelænder blev først pillet ned, da Skive Kommune i oktober fjerende den gamle trappe og satte den nye op.

Gelænderbanden er ikke gået helt i hi. Forleden skrev Anton Simonsen til fungerende kulturminister Rasmus Prehn og meddelte ham, at den nye trappe er småfarlig at bruge, fordi den er høj, og at furboere ikke har glemt ønsket om at få et gelænder på trappen på Bette Jenses Hyw, og at Gelænderbanden ikke har opgivet.

Kulturministeren har endnu ikke svaret. Det haster heller ikke voldsomt. Trafikken på højen er ikke så heftig om vinteren.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland