Erhverv

Generationsskifte i kendt tømrerfirma: Sønnen tager over

For lidt over 40 år siden vendte tømrermester Thomas Andersen hjem til Junget fra et job som svend i København for at begynde egen virksomhed helt fra bunden.

1. januar kunne han »aflevere« cirka 55 ansatte og 11 lærlinge til sønnen Carsten Andersen, der nu som 38-årige dermed står som eneejer af virksomheden.

Der har været lavkonjunktur ind imellem, men set med de store briller har det været fire årtier med næsten uafbrudt fremgang for virksomheden.

Thomas Andersen A/S blev grundlagt gennem en overtagelse af en eksisterende snedker- og tømrerforretning i Junget, som netop var lukket ned.

Dermed fik Thomas Andersen, som dengang var i slutningen af 20’erne, et kundegrundlag at starte med, men ellers blev der startet fra nul. Hovedsageligt med mindre private kunder.

Virksomheden begyndte for alvor at vokse, da Thomas Andersen nogle år senere tog den beslutning at koncentrere sig mere om offentligt byggeri og boligselskaber.

Det lagde for alvor grunden til den vækst, Thomas Andersen A/S siden har været igennem.

For 20 år siden lå det ellers ikke i kortene, at Carsten Andersen skulle blive næste generation i faderens firma.

- Da jeg gik i gymnasiet ville jeg noget andet. Jeg havde faktisk søgt ind på Handelshøjskolen i Aarhus ...

- Men så kom jeg hjem efter en sommerferie, du ikke havde været med på, og så spurgte du, hvornår det var Teknisk Skole begyndte efter sommerferien, husker Thomas Andersen.

Årene som fejedreng og arbejdsmand i faderens firma havde alligevel sammen med faderens engagement i virksomheden sat sig så fast hos Carsten, at han vendte karrieren om i 11. time.

- At levere et byggeri til en tilfreds bygherre. At få tingene til at lykkes og gå op i en højere enhed i forhold til alle samarbejdspartnere. Det er arbejdsglæde for mig, fortæller han.

Efter at have færdiggjort tømreruddannelsen læste Carsten Andersen videre til bygningskonstruktør. Han prøvede vingerne af som byggeleder i Randers i et enkelt år, inden han blev byggeleder og senere beregner i Thomas Andersen A/S.

Dermed var vejen ikke lang til at gennemføre det generationsskifte, som Thomas Andersen havde håbet på. Sønnen har overtaget sin fars virksomheder i bidder. Det begyndte med 15 procent. Nu er Carsten Andersen eneejer.

- Der er styr på tingene og basen er i orden. År efter år er der blevet lagt på. Nu er det min opgave at skrue på tingene. Det er ikke et mål i sig selv at der skal være vækst, siger Carsten Andersen.

Carsten og Thomas Andersen foran hovedkvarteret på Marienlystvej i Skive.  Foto: Lindy Jørgensen