Gå til hovedindhold
Lokalt

Gigtramte Anna elsker at spille fodbold trods smerter

06-10-2019 KL. 20:35
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Med en skinne på det højre ben løber og humper seksårige Anna Nørgaard Jensen rundt på banen.

Skinnen generer hende uden tvivl, det vil den gøre for alle, men hun bider det i sig. Hun vil spille fodbold ligesom sin storebror.

Anna Nørgaard Jensen lider af kronisk leddegigt, og sygdommen har spist så meget af brusken i højre fod, at hun bliver nødt til at have en skinne på benet for at holde foden på plads.

- Den er nødvendig for, at hun kan gå og løbe nogenlunde normalt, siger Jesper Nørgaard Jensen, der er far til Anna.

Sygdommen begyndte allerede at vise sit grumme ansigt, da Anna Nørgaard Jensen blot var otte måneder.

- Hendes ene fod pegede normalt fremad, mens den anden fod vendte udad. Vi tænkte ikke så meget over det, da det nok havde noget at gøre med, at hun lige skulle lære at gå. Men da hun nogle måneder senere fik skoldkopper, og hendes fod hævede op, kørte gigten derfra, siger Jesper Nørgaard Jensen.

Gigten spredte sig til begge fødder, højre albue og højre håndled, og for at holde gigten i ro fik Anna Nørgaard Jensen ofte sprøjtet medicin ind i leddene. Og hver gang krævede det, at hun kom i fuld narkose.

- Hun fik også noget celledræbende medicin i to år, og medicinen havde en positiv indvirkning. Så efter en god periode, da Anna var tre og et halvt år, trappede vi hende ud af medicinen, fortæller Jesper Nørgaard Jensen.

Forskel på fødder og ben

Men et halvt år senere slog gigten retur i kroppen på Anna Nørgaard Jensen. Men denne gang hjalp medicinen ikke på samme måde, og siden sommeren 2017 har Anna, hendes forældre og lægerne kæmpet med at finde den rette medicinering.

Det er dog lykkedes at finde en medicin, der hjælper nogenlunde, og den får Anna Nørgaard Jensen hver fredag, da der kan være eftervirkninger, og så er det nødvendigt med en weekend.

Lige nu er gigten koncentreret om højre fod.

Problemet for Anna Nørgaard Jensen er, at gigten ikke altid er i ro. Og når den ikke er det, ødelægger sygdommen brusken.

- Anna kæmper med en længdeforskel på hendes ben på to centimeter, og fødderne er heller ikke lige store på grund af gigten. Hun bruger to forskellige størrelser sko, siger Jesper Nørgaard Jensen.

Og for at det ikke skulle være nok for Anna Nørgaard Jensen, så har gigten spredt sig til øjnene, og derfor skal de dryppes hver anden dag.

Hverdagen med gigt kunne slå de fleste seksårige ud af kurs, men Anna Nørgaard Jensen er gjort af noget specielt. Hverken i skolen eller på fodboldbanen trækker hun sig.

Nødvendigt med panodil

Hun har fået en god start på skolelivet på Aakjærskolen, hvor hun sammen med sine forældre har været åbne omkring, hvad det vil sige at have gigt.

Og på fodboldbanen klør hun på og løber lige så meget som hendes holdkammerater. Men det kan godt være, at hun har brug for lidt flere pauser på sidelinjen.

- Anna har et stort fodboldhjerte, og hun elsker at træne og spille kamp. Men hun har ikke den samme udholdenhed som de andre, så derfor er hun altid på et hold, der har udskiftere, fortæller Jesper Nørgaard Jensen.

Familien har fået at vide, at gigten ikke bliver værre af, at Anna spiller fodbold, men det er ikke helt uden omkostninger.

- Hun oplever lidt smerte, når hun har trænet eller spillet kamp, men vi har valgt at smertedække hende. Hun får lidt panodil, så hun kan have det sjovt, lyder det fra Jesper Nørgaard Jensen.

Sammen om gigt

Anna Nørgaard Jensen spiller fodbold i Skive IK, og på lørdag gør klubben noget ekstra ud af, at det er den internationale gigtdag.

Hele Anna Nørgaard Jensens årgang mødes i Egeris og spiller mod hinanden, og det sker i forbindelse med kampagnen #vispillerforbørnmedgigt.

Skive IK støtter op med faciliteter og lidt mad og drikke, og Jesper Nørgaard Jensen har sørget for nogle specielle trøjer på dagen.

- I forbindelse med kampagnen har jeg fået fat i nogle røde trøjer, og alle SIK-spillerne vil spille i rødt den dag. Også Annas storebror og hans hold, der spiller i Viborg samme dag, vil have de røde trøjer på, fortæller Jesper Nørgaard Jensen.

Sådan en dag kan formentlig få smilet frem hos Anna Nørgaard Jensen, der allerede har haft alt for mange besøg på sygehuse.

Jesper Nørgaard Jensen fortæller, at Anna Nørgaard Jensen har været patient hos så mange læger og sygeplejersker, at hun nogle gange lukker af, fordi hun ikke gider snakke mere om det.

Men det er med stolthed i stemmen, at faren sætter ord på sin datter.

- Det har været svært i perioder, men hun er en lille sej pige, siger Jesper Nørgaard Jensen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland