Lokalt

Gratis færge til Fur udskudt på ubestemt tid

Den en måned lange periode med gratis overfart med Furfærgen, som skulle begynde på fredag, er udskudt på ubestemt tid.

Det afgjorde Skive Byråd tirsdag efter en forholdsvis lang debat.

Byrådet bemyndigede borgmester Peder Christian Kirkegaard til at finde ud af, hvornår måneden med gratis færge i stedet skal afvikles. Udskydningen skyldes coronavirusset.

Der er gratis overfart med Furfærgen en måned hvert forår og hvert efter år. Tilbuddet kommer af statslige penge til fremme af turisme på småøer uden for højsæsonen.

Men når Danmark er lukket for at undgå en eksplosiv udvikling i smitte med coronavirus, giver det for mange ikke mening at iværksætte gratis færgeoverfart.

I Skive Kommunes ø-udvalg stemte fire af fem medlemmer for at udskyde den gratis måned i foråret. Kun formand for udvalget Dorte Christensen, som det ikke er lykkedes Skive Folkeblad at komme i kontakt med, stemte imod.

I Skive Byråd foreslog Anders Bøge (SF), at man i stedet for at udskyde forlænger forårets periode med gratis færge.

- Jeg kan høre, at man under messer har udleveret cirka 10.000 fribilletter til færgen i april. Hvad skal færgefolkene gøre, når folk står der for at bruge dem? Desuden vil en forlængelse i stedet for en udsættelse betyde, at færgefolkene bliver beskyttet mod smitte allerede fra på fredag, fordi de ikke behøver at billettere, sagde Anders Bøge.

- Vi havde 80 bookinger til campingpladsen i påsken. De er nu ned på otte, fortalte Betina Bugge (V), der driver Fur Camping sammen med sin mand

- De fleste, der arbejder med turisme på Fur, vil gerne, at vi udsætter gratisperioden og tager den, når vi er kommet lidt på afstand af den svære tid, vi er i, sagde hun.

- Alle ved, at det meste på Fur vil være lukket i april, sagde Jens Peder Hedevang (V).

Borgmester Peder Christian Kirkegaard så dilemmaer i beslutningen om at udskyde forårets periode med gratis Fur-færge.

- Det kan være, nogle vil blive skuffet over at køre til Fur og finde ud af, at færgen alligevel ikke er gratis af bruge. På den anden side er jeg sikker på, at de fleste mennesker ved, at vi er præget af usædvanlige forhold for tiden. Og hvis man alligevel er kørt til Fur at besøge øen, så er det nok ikke de 100 kroner, det koster at komme med færgen, der afholder en fra at gøre det, sagde Peder Christian Kirkegaard.

Han vil snarest tage kontakt med Skive Kommunes ø-udvalg for at afklare, hvornår den forårets gratis færge-periode skal afvikles. Det kan være, det først bliver i juni.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige, om vi er tilstrækkeligt på den anden side af den kritisk periode i maj, sagde Peder Christian Kirkegaard.

Siden 2016 har det været muligt at komme gratis med færgen til Fur i en måned op til og efter højsæsonen. @Billedtekst:Arkivfoto: Lars Rasborg