Gå til hovedindhold
Debat

Grøn energi

10-10-2018 KL. 13:29
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Når en valgkamp er i sigte, så kommer der nogle markante udmeldinger. Nu er det, der fylder dagsordenen, grøn energi. Det politiske slogan er: »Vi stiller om til el-biler«.

Jeg ser det scenarie for mig, at alle de tankstationer, vi har i dag, skal afvikles. Mange af dem vil blive urentable, efterhånden som benzin- og dieselbiler udfases. Derfor vil mange tankstationer lukke tidligt i udfasningen. Der bliver langt mellem dem, det vil ramme turismen hårdt, medmindre EU følger med i omstilling til elbiler.

Problemet med fossile brændstoffer er, at det indeholder CO2, der har været indespærret i jorden i millioner af år. Når den så frigives, rykker det balancen, og det påvirker vore klima. Hvis den energi, vi bruger, er nutidig, det vil sige noget som under fremstillingen optager CO2, så er der balance i optagelse og frigivelse af CO2. Det kunne være planter, som efterfølgende omdannes til sprit eller olie, som så vil være CO2-neutral.

Benzinbiler kan i mange tilfælde køre på sprit, dieselbiler kan omstilles til planteolie. Måske der her er en nemmere og hurtigere vej til afskaffelse af fossile brændstoffer. Sprit kan fremstilles af brint, der tilsættes CO2. Brint kan fremstilles af overskuds-el. Det vil betyde, at de lagre, der opbygges af den type sprit, vil binde CO2. Typen kaldes i øvrigt metylalkohol eller træsprit og er farlig at drikke, i modsætning til ethylalkohol, som hovedsagelig fremstilles ved gæring, begge typer kan anvendes.

Nu er det jo svært at håndtere et så komplekst problem i en valgkamp, derfor bliver det til sloganet: »Vi afskaffer benzin- og dieselbiler og indfører el-biler«. Og så er der lukket op for lobbyisterne. Det handler jo om en industri, der omsætter rigtig mange milliarder, hvorfor en omstilling giver kraftig øget omsætning til bilindustrien. Så nu handler det mere om penge end sund fornuft og videnskab.

Carl Eiler Carlsen,

Durupvej 33 B,

Glyngøre.,

7870 Roslev

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland