Gå til hovedindhold
Lokalt

Grubeleder takker af

13-02-2018 KL. 14:51
Empty

Per Bugge Vegger, daglig leder af Mønsted Kalkgruber i 20 år, fratræder til maj næste år. Her har han travlt med at sælge billetter i det splinternye indgangsparti.

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Den daglige leder af Mønsted Kalkgruber gennem de seneste 20 år, Per Bugge Vegger, fratræder til 1. maj næste år.

Da Per Bugge Vegger tiltrådte som leder for 20 år siden, foregik billetsalget fra et lille, utæt, rødt træhus, der ikke eksisterer mere. Billetsalget lå på omkring 10.000 om året. Det fredede kalkværk, som i sin tid havde bearbejdet kalken fra kalkgruberne, var nærmest ved at falde sammen. I dele af kalkværket var det forbudt at færdes af samme grund.

Hans første store projekt var at få sat det fredede kalkværk i stand, så den fredede bygning kunne bevares. Det lykkedes ham at få daværende miljøminister Svend Auken (S) på besøg og i tale, og der kom penge til at sætte kalkværket i stand.

Da Per Bugge Vegger overtog, havde gruberne været lukket for offentligheden i flere år. Nu blev de i 1998 åbnet igen. Men kun i tre sommermåneder og efterårsferien. Der var kun én ansat, nemlig Per Bugge Vegger selv.

Efter at det lykkedes at få renoveret kalkværket, er det gået stærkt på både den ene og den anden måde. Nyt indgangsparti og nye toiletter, men stadig p-pladser på den modsatte side af vejen. Genetablering af den mini-jernbane, som i sin tid kørte kalk fra gruberne til kalkværket, og som nu kører turister den modsatte vej.

Senest er Anker Buchs gamle hus indrettet med publikumsfaciliteter og udstillinger om kalk. En helt ny indgang og nye p-pladser har medført, at man ikke længere skal krydse Kalkværksvej mellem Mønsted og Stoholm for at komme ind. I stedet er der nu indgang på det, der indtil for få år siden var »bagsiden«.

Besøgstallet har de seneste år været stabilt og på over 50.000 betalende gæster om året. Der er flere ansatte - flest i højsæsonen om sommeren. Der er åbent fra forår til efterår - og igen i både efterårsferie og vinterferie.

- Jeg begyndte alene og har været med til at banke det op. Nu bliver jeg 67 år og vil gerne stoppe, og med de store ændringer, der er sket, er der nok også behov for en anden type på leder-posten, siger Per Bugge Vegger.

Han betegner sig selv som en idémand. Han er oprindeligt uddannet som arkæolog, men der er ingen tvivl om, at han med jobbet som leder af Mønsted Kalkgruber kom på rette hylde. En stor del af hans mange ideer blev gradvist til virkelighed.

Et par år efter at have fået jobbet flyttede Per Bugge Vegger og bor nu i Mønsted Skov i et hus midt i skoven sammen med sin kone. Et hus, han gradvist har sat i stand.

- I dag er vi en ret stor turist-virksomhed og ikke noget, der skal bankes op. Vi er etablerede, og kravene bliver derfor også nogle andre i fremtiden, siger Per Bugge Vegger og tilføjer med et smil:

- Dertil kommer, at det hele herude næsten er blevet for pænt.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland