Gå til hovedindhold
Debat

Gulerod frem for pisk

14-05-2018 KL. 11:49
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hvis du gennemfører en såkaldt fordelsuddannelse, skal du udover et svendebrev eller et eksamensbevis også have en kontant belønning på 50.000- kroner. Sådan lyder forslaget fra S-formand Mette Frederiksen til, hvordan Danmark får flere faglærte.

Jeg er meget enig med Mette Frederiksen i, at der ganske enkelt er for få unge, der i dag vælger en erhvervsfaglig uddannelse og det betyder, at vi kommer til at mangle tusindvis af faglærte håndværkere i fremtiden.

Vi har begået nogle kæmpe fejl som samfund, fordi vi gennem en årrække har skubbet de unge meget éntydig i retningen af det almene gymnasium og de videregående uddannelser.

Det er vigtigt, at de unge vælger en uddannelse, som de mener, er den rigtige for dem. Men vi må være ærlige at sige, at vi ikke har prioriteret vores erhvervsuddannelser tilstrækkeligt og det ser vi konsekvensen af nu.

Det er et kreativt og positivt udspil fra Mette Frederiksen, for der er nemlig brug for at tænke alternativt, hvis man skal have flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne.

Jeg tror på, at en økonomisk gulerod på 50.000- kroner efter endt uddannelse vil kunne have en effekt. Jeg føler mig sikker på, at det kunne have en gennemførelseseffekt samt motivationseffekt for at eleverne fører uddannelsen til ende. Dermed kan vi være medvirkende til at formindske den store gruppe af elever, som vælger at stoppe deres uddannelse, inden de er udlærte.

Det er glædeligt, at vi i år oplever et regulært boom på erhvervsuddannelserne, hvor antallet af tilmeldinger er steget med ikke mindre end 40% på Herningsholm Erhvervsskole. Der er også flere af de andre lokale erhvervsskoler i Midt- og Vestjylland, som har stor fremgang i antallet af nye elever.

I den anledning kan jeg dog ikke lade være med at tænke tilbage på et godt og positivt indlæg af den lokale S-formand Tommy Tønning i Herning for ca. 6-7 måneder siden i pressen, »206 unge uden en læreplads i Herning Kommune«.

Jeg har p.t. ikke kendskab til, hvor mange af de 206 unge, der fortsat er uden en læreplads, men det skulle glæde mig, hvis alle unge har fået eller får den ønskede læreplads.

Det skulle også glæde mig, at den store gruppe af mange nye unge elever, som nu skal starte op på Herningsholm Erhvervsskole samt andre lokale erhvervsskoler, alle får den ønskede læreplads, når de på en god og positiv måde har gennemgået grundforløbet.

Jeg har den holdning, at man opnår de bedste resultater med tilbud om gulerod frem for at true med pisk.

En økonomisk gulerod med tilskud til eleverne efter endt fordelsuddannelse, - vil derfor have en positiv effekt overfor, at eleverne fører uddannelsen til ende.

En økonomisk gulerod med tilskud til mestre og virksomheder ved ansættelse af lærlinge, - vil derfor også have en mega positiv effekt overfor, at mestre og virksomheder ansætter de mange unge, der ønsker en læreplads som faglært håndværker.

Med venlig hilsen

Karl Højhus Jeppesen,

formand,

Konservative

Herning Kommune,

Elme Allé 3C,

6933 Kibæk

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland