Gå til hovedindhold
Lokalt

Halvt så mange unge i Skive tager stoffer som på landsplan

30-11-2019 KL. 08:40
Empty

Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

»Skive sejler i stoffer«.

»Lille dansk by rystet af stor kokainsag«.

»Flere hundrede bliver sigtet for køb af kokain i Skive«.

Med sagen om 275 personer sigtet for kokainkøb har Skive i november trukket overskrifter i de store landsdækkende aviser og på DR og TV 2.

Sådan en omtale kan hurtigt give en by et ry af at være en »narko-by«.

Men er det et rimeligt skudsmål? Er der flere, der tager stoffer i Skive end i andre byer?

Det har Skive Folkeblad forsøgt at undersøge.

Der er mange rapporter om udbredelsen af stoffer, men det er begrænset, hvad der findes af undersøgelser, der går ned på kommune-niveau.

Sundhedsstyrelsens seneste rapport om »Narkotikasituationen i Danmark« med tal fra 2017 viser, at 10,6 procent af de unge mellem 16 og 24 år har prøvet at tage andre illegale stoffer end hash som for eksempel kokain, amfetamin og ecstasy. 6,3 procent har taget det inden for det seneste år.

Ifølge Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, er det især unge, der tager stoffer, og misbruget begynder som regel i slutningen af teenageårene.

- Så længe de er 15-16 år, er det ret få, der tager stoffer. Det begynder at eskalere, når de er 17 år, og så topper det først i 20’erne, siger Mads Uffe Pedersen.

Brugen af stoffer er mest udbredt blandt unge i storbyerne - især i hovedstaden, hvor de unge har nemmere ved at købe stoffer.

- Når man kommer uden for København, er andelen af unge, der tager stoffer, lavere, siger Mads Uffe Pedersen.

De nyeste tal for, hvor mange unge i Skive Kommune, der har taget stoffer, finder man i Ungeprofilundersøgelsen fra 2017. Her har unge fra ungdomsuddannelser og 7.-9. klasser svaret anonymt på spørgsmål om en lang række emner som for eksempel rygning, alkohol og stoffer.

På ungdomsuddannelserne i Skive Kommune deltog 1199 personer i undersøgelsen, og af dem har 4,5 procent prøvet andre illegale rusmidler end hash. 2,8 procent har prøvet at tage kokain. Det svarer til lige knapt én person ud af en klasse på 30 elever. På landsplan har over dobbelt så mange af de unge - 9,5 procent - prøvet andre illegale rusmidler end hash, mens 6,5 procent har taget kokain ifølge undersøgelsen.

Andelen af unge, der har prøvet at ryge hash, er med 27 procent også lavere i Skive Kommune end gennemsnittet for hele landet, hvor 37 procent har prøvet at ryge hash.

1244 elever fra 7.-9. klasser i Skive Kommune har også svaret på Ungeprofilundersøgelsen. Af dem har 0,8 procent prøvet andre illegale rusmidler end hash. På landsplan er andelen knapt det dobbelte med 1,4 procent.

- Én person, der tager stoffer, er én person for meget. Men det er positivt, at vi ligger så langt under de nationale tal. Den gode historie er, at rigtig mange unge i Skive ikke tager stoffer, siger Jan Snejbjerg Jensen, leder af SSP og kriminalpræventiv forebyggelse i Skive Kommune.

Han mener, det er vigtigt at sætte fokus på, at det er et lille mindretal af de unge, der tager stoffer.

- Hvis man går rundt og tror, at 70 procent har prøvet at ryge hash inden for de sidste 30 dage, så er der stor sandsynlighed for, at man gerne vil være som de andre, siger Jan Snejbjerg Jensen.

Derfor har SSP-folk været rundt på ungdomsuddannelserne i Skive og holdt oplæg om stoffer.

- Vi spurgte blandt andet eleverne om, hvor mange af de 15-40-årige, de tror, der har røget hash mere end én gang inden for de seneste 30 dage. Typisk gættede de fleste på 15 til 45 procent. Det rigtige tal er under fire procent. Alene det at italesætte det kan få færre til at tage stoffer, siger Jan Snejbjerg Jensen.

I sidste uge mødtes han og de øvrige SSP-ledere i kommunerne i Midt- og Vestjylland. Her havde Jan Snejbjerg Jensen - som følge af sagen om de 275 personer fra Skive og omegn, der er sigtet for at købe kokain - bedt de andre SSP-folk om en status på omfanget af kokainmisbrug i deres kommuner. SSP-folkene havde blandt andet været i kontakt med de lokale rusmiddelcentre.

- Med enkelte undtagelser var det et meget identisk billede, der blev tegnet. De fleste steder har i løbet af de seneste år oplevet en svag stigning i voksne, der tager kokain, men der er ikke noget, der tyder på, at det er mere udbredt i Skive, siger Jan Snejbjerg Jensen.

Det bekræfter SSP-koordinator i Holstebro Kommune, Jon A. Jørgensen.

- Det er ikke mit indtryk, at det er hverken værre eller bedre i Skive end i de andre midt- og vestjyske byer, siger han.

Samme toner lyder fra SSP-konsulent i Silkeborg og tidligere mangeårig formand for SSP Samrådet, Jørgen Pedersen, der siger, omfanget er »lige så lidt som i de andre byer«.

Han mener, at det store antal kokain-sigtelser i Skive skyldes et kraftigt forhøjet fokus fra politiets side på byen.

- Hvis man sætter 10 ekstra betjente på, så fanger man 10 gange så mange, siger Jørgen Pedersen.

Det samme sagde efterforskningsleder ved Midt- og Vestjyllands Politi, Christian Toftemark, da Viborg Stifts Folkeblad i sidste uge bad ham om at vurdere narkomarkedet for Viborg og omegn.

- Hvis vi som i Skive kørte en rigtig stor og bred efterforskning over lang tid, så ville vi reelt kunne sige noget konkret om, hvordan det ser ud.

- Der, hvor politiet retter sin lommelygte, finder vi også noget. Hvis vi brugte mere tid på det her område, fandt vi også flere sager, forklarede han til avisen.

Nye tal for de unge

Folkebladet skrev onsdag, at de på Rusmiddelcenter Skive ikke har kunnet se en stor stigning af kokain-misbrugere som følge af »Porsche-bandens« salg gennem de seneste år, men over en længere tidsramme er vurderingen, at flere tager kokain.

- Kokain er blevet billigere og lettere tilgængelig end tidligere, og over år er kokain blevet et mere almindeligt stof. Også i Skive, lød det fra Maria Lund Madsen, afdelingsleder på Rusmiddelcentret.

Hvordan udviklingen har været blandt de unge siden 2017, får vi et svar på i starten af det nye år, når resultaterne af Ungeprofilundersøgelsen 2019 foreligger.

SSP-leder i Skive Kommune, Jan Snejbjerg Jensen, ser frem til at få de nye tal om kommunens unge:

- Jeg forventer, at den nye undersøgelse viser, at vi stadig er på vej i den rigtige retning. At der fortsat er færre unge, der ryger, drikker og tager stoffer.

Asmus S. Jørgensen

asj@skivefolkeblad.dk

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland