Gå til hovedindhold
Lokalt

Håndsrækning: Corona-hjælp på vej til Fur

23-05-2020 KL. 05:00
Kønt er der på Limjordsøen Fur. Men som mange andre småøer er den afhængig af turisternes penge. Nu kan låntagere på øen se frem til en håndsrækning fra Folketinget, så de bedre kan kæmpe sig over coronaens effekt på deres lille samfund. (Arkiv)
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

De mange danske småøer, som typisk er stærkt afhængige af turismeindtægter og hårdt ramt af coronakrisen, får nu for første gang målrettet økonomisk støtte.

Modtagerne af de særlige ø-støttelån slipper i hele 2020 for at afdrage på lånene. Det har regeringen besluttet.

Det skal sikre, at der ikke i den nuværende økonomiske krise trækkes penge ud af virksomhederne, som de har været afskåret fra at tjene i foråret.

- Småøerne er særligt sårbare, fordi alt hænger sammen på en lille ø, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Det rammer øernes butikker og håndværkere hårdt, når turisterne udebliver. Læsset vælter hurtigere. Derfor giver vi nu en målrettet hjælp, som skal bedre virksomhedernes likviditet her og nu, siger han.

Dorthe Winther, formand for de 27 øer i Sammenslutningen af Danske Småøer, er meget glad for den økonomiske håndsrækning.

- Mange turistvirksomheder og små håndværkere rundt på øerne har fået et ø-støttelån til at starte deres virksomhed op. Så kommer coronaen og får det hele til at falde fra hinanden. De penge, de allerede har tabt i år, kan de ikke nå at tjene ind andre steder, siger hun.

Hun anslår, at omkring 75 procent af ø-lånene er givet til turistvirksomheder, mens en anden større gruppe er små håndværksvirksomheder.

Lasse Højgaard driver sammen med sin kone, Karen, på Limfjordsøen Fur butikken Rakla med kunsthåndværk, vin, og garn og strikdesign.

- Det her er virkelig fantastisk og en meget stor lettelse. For vi har ikke haft en krone i omsætning i år. Vi er i høj grad afhængige af turisterne i højsæsonen. Påskeugen plejer at være en stor omsætningsuge for os, og vi havde jo slet ikke åbent, siger han.

Ifølge en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer kom bykommunerne i øvrigt hurtigt på fode igen efter finanskrisen i 2008. Landets yderkommuner har derimod stadigt ikke indvundet det tabte.

/ritzau/

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste

Forsiden lige nu

Lokalt

Derfor festede de i seks dage: Ugelang fest var unges »erstatning« for aflyst festival Derfor festede de i seks dage: Ugelang fest var unges »erstatning« for aflyst festival

Lokalt

Datter til plejehjemsbeboer er skuffet over kommunen: »Medierne fik besked om flytning før min far« Datter til plejehjemsbeboer er skuffet over kommunen: »Medierne fik besked om flytning før min far«

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland