Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Henrik Sass måtte opgive drømmen

11-06-2019 KL. 13:15
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

To gange har Henrik Sass Larsen været så tæt på posten som landets finansminister. Nu er drømmen opgivet.

Det glippede i 2011, hvor der opstod tvivl om sikkerhedsgodkendelsen af ham som følge af kontakt til en person fra rockermiljøet, og her i pinsen måtte Henrik Sass Larsen så meddele S-formand Mette Frederiksen, at han ikke er klar som minister - og at han ikke genopstiller ved næste valg. Sass Larsen er ikke kommet over en længere depression, og han er slet ikke klar til det krævende job som minister eller politiker i front.

Når man som Henrik Sass Larsen har været vildt optaget af det politiske liv over flere årtier, er det unægtelig ekstra hårdt, at drømmen om at blive finansminister må opgives. Men også for en toppolitiker kommer helbred og velvære i første række, og måske skulle Sass Larsen for længst have sagt fra. Det er længe, at han har været en skygge af sig selv, og i valgkampen var han helt usynlig og fik da også et meget dårligt personligt valg. Måske hans tidligere vælgere dermed signalerede, at det skulle stoppe.

Henrik Sass Larsens beslutning om at stoppe kommer samtidig med, at Mette Frederiksens forhandlinger med de radikale, SF og Enhedslisten går ind i en afgørende fase. Det bedste bud på en ny S-finansminister synes at være Nicolai Wammen, der ellers havde en drøm om udenrigsministerposten. Med masser af løfter i valgkampen, med vanskelige forhandlinger om regeringsdannelsen og med økonomiske udfordringer for Danmark kræver det en sikker hånd at være finansminister. Både i forhold til øget velfærd og grøn omstilling bliver der brug for penge i kassen, og det såkaldte økonomiske råderum rækker slet ikke til alle løfter.

Det vidste Sass Larsen, og forhåbentlig vil Wammen - eller en anden S-finansminister - også have øje for, at der ikke kan åbnes en gavebod, og at reformer og tilstrækkelig med arbejdskraft - herunder udenlandsk arbejdskraft - stadig er en nødvendighed.

Det er en hård skæbne, som Henrik Sass Larsen oplever. Han skrev i en pressemeddelelse i går blandt andet: - Jeg tror, de fleste godt har kunnet se, at jeg ikke har haft det så godt. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at kæmpe mig tilbage efter min depression ved årsskiftet, men det er desværre ikke lykkedes for mig. Så jeg må nu sygemelde mig for at kunne blive helt rask igen.

Hans åbenhed om sygdommen og hans fightervilje vil blive husket og værdsat. Han havde, da han var på toppen, en stor politisk energi og betydelig gennemslagskraft. Undertiden ledsaget af noget besynderlige synspunkter - men engagement var stort, så længe kræfterne var til stede.

Nu gives stafetten videre. At Sass stopper, vil ikke ændre Socialdemokratiets kurs. Den er der bred enighed om, men måske vil der blive lidt højere til loftet i de interne debatter, og det kan være nyttigt, for det har været indtrykket, at der har været en noget lukket debatkultur i S-folketingsgruppen. Det holder ikke i længden.

For meget topstyring - som det også har været tilfældet i Dansk Folkeparti - kommer der ikke noget godt ud af. Hvis der kun er rygklapperi, bliver åbenlyse problemer ikke håndteret i tide.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland