Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Historie og økonomi presser Mette F.

15-07-2019 KL. 15:18
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mens de nye ministre har travlt med at sætte sig ind i deres ansvarsområde - og vel også skal have lidt ferie - bliver det stadig sværere at tro på, at enighed om overskrifter i det såkaldt forståelsespapir vil blive brugbart i det politiske håndværk. Især når finansiering af goder skal aftales - og når reformer nærmest udelukkes af S-SF-Enhedslisten.

Det er ironisk, at det i forløbet op til regeringsdannelsen var så vigtigt for S-SF-Enhedslisten at forhindre, at de radikale - som i 2011 - igen fik stor indflydelse på den økonomiske politik herunder med reformkrav. Ironisk fordi de reformer, som de radikale gennemførte både med Løkke-regeringen før 2011 og under S-R-SF regeringen, i afgørende grad har bidraget til det såkaldte økonomiske råderum, som nu giver mulighed for forbedringer af velfærd og andre initiativer. Der er skabt masser af nye job siden 2013, og nye job skaber øgede indtægter til statskassen og dermed penge til f.eks. bedre velfærd. Det hænger sammen - der er sammenhæng. Derimod er det ganske uklart, hvordan den nye S-regering vil skabe finansiering for alle de initiativer, der stilles i udsigt.

Socialdemokratiet ville ikke have de radikale med i regering. Fair nok. Klar tale. Dermed var der et historisk brud, for sidste gang, S var alene som regeringsparti, var med Anker Jørgensen ved magten. Han gav op, da kursen var sat mod den økonomiske afgrund i 1982. Sådan går det næppe for Mette Frederiksen, men hun vil blive presset af de økonomiske realiteter og det manglende fundament for en sund økonomi i forståelsespapiret.

Dertil kommer så de alt for mange løfter, som blev givet i valgkampen. Fedtet fra valgflæsket drev jo ned af væggene, når Mette Frederiksen lovede tidligere folkepension til alle folk i bestemte brancher - som hun valgtaktisk undlod at nævne - hvis de bare havde arbejdet i godt 40 år. Helt urealistisk økonomisk og uretfærdigt og tilfældigt virkende. Og SF ville have minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver - tre børn pr. voksen i vuggestuer og seks børn pr. voksen i børnehaver. Men der er bare ikke kvalificeret personale til at opfylde det ønske ...

Den slags valgløfter, som - trods løse hensigtserklæringer - ikke bliver indfriet, kan hurtigt koste vælgere. Også fordi der med forståelsespapiret blev truffet andre beslutninger. Danmark skal ikke blot reducere drivhusgas-udslippene med 60 procent frem til 2030. Nej, målet blev sat op til 70 procent. Selv Klimarådets formand mente, at det havde været klogere med de 60 procent - eventuelt suppleret med at Danmark ville gå højere, hvis andre lande var med. Nu skal Danmark så betale en meget høj økonomisk pris - uden sikkerhed for samlet klimafremskridt - ved at gå op til de 70 procent. Både blandt socialdemokrater og radikale har det tidligere været anset for urealistisk. Men nu står det i papiret - som næppe holder!

Reformer og påpegning af konkret finansiering af de mange initiativer, står der ikke noget om i papiret. Første slagsmål venter ved de kommende finanslovforhandlinger. Der bør de radikale vise, at man er social-liberalt midterparti og ikke en fast del af rød blok.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland