Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Historieløst at smadre statuer

26-06-2020 KL. 14:46
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Der er mange nyttige og konstruktive svar på racisme og andre former for diskrimination - men svaret kan aldrig blive at smadre statuer af mennesker, som man - med nutidens øjne - finder et eller flere kritiske punkter omkring.

Okay, det er til at forstå, at statuer af personer som direkte symboliserer massiv undertrykkelse af befolkningen - som Lenin-statuer i Østeuropa eller Saddam Hussein statuer i Iran - er så provokerende for friere samfund, at disse statuer falder. Men det er også noget ganske andet, der foregår rundt omkring i verden i øjeblikket.

I London måtte man sikre en Churchill-statue mod voldsmænd. Winston Churchill vil altid blive husket for den imponerende kamp mod nazi-Tyskland. Der er så kritikere, der mener, at han på et tidspunkt har udtalt sig racistisk. Men alene hans indsats under 2. verdenskrig er da en statue værd, skulle man mene...

Der er noget aldeles historieløst ved tanken om at smadre statuer af den ene og den anden, fordi man - måske - finder ud af, at der også - set med nutidens øjne - var nogle fejl ved de personer, der er opført som statuer og som måske levede for 50, 100 eller for flere hundrede år siden. Ja, og de statuer, der opføres af personer nu, vil vore efterkommere om hundrede eller to hundrede år siden sikkert også finde noget kritisk omkring. Sådan er livet og historien. Og man kan jo da sagtens finde kritiske punkter om f.eks Winston Churchill og så alligevel mene, at det er aldeles rimeligt, at hans indsats og beslutninger i 2. verdenskrig fortjener en statue.

Statue-smadringer er ved at løbe helt løbsk. I Nuuk i Grønland blev en statue af den dansk-norske missionær Hans Egede forleden overhældt med maling, og det grønlandske folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut partiet mener, at statuen skal fjernes fordi den »i sidste ende symboliserer den koloniale vold«.

Hold da op! Hans Egede levede fra 1686 til 1758. Han var en af grundlæggerne af byen Godthåb, det nuværende Nuuk. Og historikere har talt om, at han faktisk viste stor forståelse for den oprindelige grønlandske befolkning. Og hvis nogen vil fremføre kritikpunkter mod Hans Egede, står det jo enhver frit for i et frit samfund. Men det virker vildt og historieløst at smadre eller fjerne statuer.

At der er yderliggående, fanatiske og kulturødelæggende aktivister blandt tilhængere af bevægelsen »Black Lives Matter« er også blevet tydeligt. Og det er trist at en kamp mod racisme og politivold hos nogen ender med at gå over i rabiat voldsforherligelse.

Senest har aktivisten Shaun King fra »Black Lives Matter«-bevægelsen foreslået, at alle statuer af en hvid Jesus skal rives ned! Og ikke nok med det: Shaun King foreslår også, at nedrive de væg-og glasmalerier i kirker, som fremstiller Jesus, Jomfru Maria og de 12 disciple som hvide mennesker. Der er da heldigvis andre i bevægelsen, der tager afstand fra Shaun King, men det står også klart, at der er flere rabiate og skadelige budskaber i den omstridte bevægelse.

Kamp mod racisme og diskrimination skal ikke føre til nye former for racisme og manglende frihed, mangfoldighed og tolerance over for andres synspunkter og grundholdninger.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland