Kultur

Højskole-forstander stopper: »Monumental overraskelse«

Skives succesfulde højskole skal have ny forstander.

Kurt Finsten går ved årets udgang af som forstander efter knapt 30 år på posten på Krabbesholm Højskole.

Det kom frem på højskolens generalforsamling, hvor formanden, Jonas Maria Schul, betegnede det kommende forstanderskifte som en af generalforsamlingens mest monumentale overraskelser.

- Kurt har defineret skolen. Han har i mange år været hånden og ånden bag skolens dramatiske udvikling fra konkursbo til nyt arkitektonisk miljø - en skole som har formet dusinvis af landets nuværende pionerer indenfor arkitektur, kunst og design. Skolen har igennem de sidste 30 år vist omverdenen, hvordan man kan balancere det frie med det disciplinerede og det visionære med det realistiske, så der på en gang opstår nye mentale og helt bogstavelige synsvinkler og fysiske relationer mellem bygninger, værksteder og sociale rum i parken, sagde formanden blandt andet.

Med Kurt Finsten ved roret lykkedes Krabbesholm Højskole på ganske få år med at at få forvandlet en dårlig økonomi og et truende lavt elevtal på bare 12 elever på hans første elevhold for 29 år siden til en god forretning med lange ventelister til højskolens kurser.

Helt konkret kommer forstanderskiftet til at ske som en glidende overgang, og bestyrelsen ved endnu ikke, hvem der skal blive den nye forstander.

- Vi har end ikke formuleret en annonce. Da vi fik nyheden om, at Kurt havde valgt at stoppe, blev vi meget hurtigt enige om, at »det må tage den tid, der er påkrævet«, sagde Jonas Maria Schul også.

Fra den 1. januar er viceforstander Charlotte Jensen konstitueret som forstander frem til sommerferien.

Krabbesholm Højskole skal have ny forstander, når forstanderen gennem næsten 30 år, Kurt Finsten, til årsskiftet stopper. Arkivfoto