Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Hul i loven - og hul i hovedet

18-06-2019 KL. 11:44
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Bertel Haarder - den politiske Venstre-veteran - har sagt det meget tydeligt: Han ser for sig, at en gruppe på fem unge mænd på en bar vil beslutte sig for at danne hver deres parti og udnytte et kæmpe smuthul i loven om parti-opstilling, hvorefter de stiller op og efter valget scorer 35 kroner pr. stemme.

Man kunne også tilføje det kaos, som det vil være, hvis smuthullet betyder, at der bliver 10-20 nye partier, der skal med i en partilederrunde med de nuværende 13 partier - der vil ikke blive mange seere ...

Men hvad er det for et smuthul, der tales om?

Det drejer sig om, at ved at autoindlæse tusindvis af e-mailadresser kan nye partier på jagt efter opstillings-erklæringer fra vælgere gøre det muligt for borgere at indsende en digital vælgererklæring med det samme i stedet for at have en betænkningstid på syv dage. Faktisk har Folketinget besluttet at sætte en stopper for dette smuthul, som både Klaus Riskjær Pedersen og Stram Kurs partiet benyttede før valget i forrige uge, men der skal først ske lovbehandling.

Det har fået flere partier til at tale om behovet for en hastelovgivning, for det er ikke muligt at lovgive med tilbagevirkende kraft, og problemets omfang kan vokse sig meget stort.

Valgforsker Kasper Møller Hansen taler direkte om, at det kan medføre en »demokratisk skandale«, hvis man ikke hurtigt får lukket det hul i lovgivningen, der gør det så let for nye partier at samle de omkring 20.000 vælgererklæringer, der gør et nyt parti opstillingsberettiget. Hvis ikke Folketinget griber hurtigt ind, så forudser flere, at det først bliver ved juletid, at en ny praksis uden huller i loven kommer på plads. Kasper Møller Hansen foreslår, at Folketinget hurtigt vedtager at suspendere den digitale løsning med vælgererklæringer og vende tilbage til almindelig underskriftsindsamling for at stille op. Ifølge Indenrigsministeriet er 88 partier oprettet i systemet og kan være i gang med indsamling af digitale vælgererklæringer. Hvis blot 5-10 af dem får held af deres plan, bliver det næste valg jo noget af en parodi på demokrati.

Den måske kommende formand for Folketinget, Henrik Dam Kristensen (S), sagde forleden til Berlingske om problemet:

- Jeg tror, det står klart for enhver, at smuthullet med vælgererklæringer er et alvorligt problem, som skal lukkes hurtigst muligt af hensyn til tilliden til vores valgsystem. Hvordan det konkret skal gribes an, vil være op til den kommende regering.

Og da den regering lader vente på sig, og Folketinget først skal indkaldes og gennemføre flere lovbehandlinger, kan det tage tid - alt for lang tid - inden en løsning på problemet. Det er så smart med det digitale, men det skal ikke bruges til at angribe demokratiet. Det er hul i hovedet.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland