Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Hvad var det dog der skete - i Venstre?

14-12-2018 KL. 11:31
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mens den britiske premierminister Theresa May kæmpede med både partifæller og EU, og den franske præsident Macron kæmpede for at besinde vrede landsmænd, var det på den politiske overflade mere roligt i Danmark i den sidste uge. Og dog - en sætning fra Kaj Munks smukke digt »Den blå anemone« finder vej i sindet til at beskrive ugen i partiet Venstre:

- Hvad var det dog der skete ...

Her tænkes på flere forhold, men lad os starte med det mest opsigtsvækkende. FN havde i mandags en migrationspagt på dagsordenen ved et møde i Marrakech i Marokko.

Samtidig med at internationalt samarbejde om migrant-situationen er vigtig, er det også afgørende, at f.eks. Europa sikrer, at migranter ikke er flygtninge, og at f.eks. økonomiske migranter fra Afrika ikke kan regne med at slå sig ned i Europa. Der var elementer i migrationspagten, der trak i rigtig retning om landenes selvbestemmelsesret i forhold til migranter, men der var også tvetydigheder og direkte skræmmende tekster, hvor man f.eks. forsøger at blande sig i, hvad en fri presse må skrive på migrantområdet.

Flere EU-lande og USA og Australien ville ikke skrive under på pagten, som der ikke blev talt meget om i Danmark før de sidste par uger før mødet i Marokko. Statsministeren mærkede presset og lovede en såkaldt stemmeforklaring, hvor Danmark præciserede så meget, at det var helt svært at forstå, at det ikke var lettere at stemme imod. Og den forklaring kom først det sidste døgn før FN-mødet.

Og hvad var det så med Venstre?

Jo, FN-pagten om migration ville meget naturligt føre til, at det blev udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der tog til Marokko, men tidligt i forløbet meldte hun ud, at hun ikke ville rejse til mødet på Danmarks vegne. Her fangede hun Lars Løkke og fik udstillet, at han ikke længere har stor, intern styrke i Venstre.

Hvis Anders Fogh havde været formand, så ville en menig minister som Støjberg aldrig have udfordret på den måde, og hvis det skete, ville Fogh med autoritet have sagt, at Støjberg selvfølgelig deltog i mødet. Men Løkke står svagere, og han kunne ikke tåle en offentlig strid med Støjberg om sagen. Udviklingsminister Ulla Tørnæs skyndte sig også at melde fra, og inden der gik børnesangen »Ti små cyklister« i sagen for Venstre, lod Løkke forstå, at han muligvis selv ville rejse til Marokko. Og det gjorde han så. Og der var ingen vindersag ...

Også på anden måde måtte man om tilstandene i Venstre spørge: Hvad var det dog der skete ...

Partiets folketingsgruppe havde julefrokost sidste fredag, og erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen sendte et billede af lækkerier på twitter med tekst om, at den slags nok ikke blev serveret for beboerne på den øde asylø Lindholm om nogle år ...

En besynderlig tekst, som han senere - og vel i mere ædru tilstand - beklagede. Men som Jarl Cordua - en liberal-borgerlig kommentator på Altinget.dk - bemærkede, så var det nok så opsigtsvækkende, at V-næstformand Kristian Jensen brugte et såkaldt »like« på Schacks tweet. En grim fejlvurdering af Kristian Jensen og benzin på bålet hos dem, der mener, at han aldrig bliver den rigtige formand/statsminister for Venstre. Og Løkke havde ikke lyst til at lægge luft til Torsten Schack - han er åbenbart ikke i en situation, hvor han overhovedet skal udfordre nogen fløje i Venstre.

Samtidig bliver der stillet stadig mere kritisk fokus på klogskaben i at bruge et stort trecifret millionbeløb på at indrette øen Lindholm til bolig og ophold for udviste, kriminelle asylsøgere på såkaldt tålt ophold.

Der er 75 i den gruppe, men omkring 25 af dem ved myndighederne ikke hvor er ... Unægtelig tankevækkende og bekymrende, når der blandt dem er dømte for f.eks. narkokriminalitet, voldtægt og voldtægtsforsøg, drab og drabsforsøg, grov vold, røveri og brandstiftelse. Og hvordan myndighederne skal styre gruppen på Lindholm, hvorfra de kan tage færgen til Sjælland og være tæt på København, er en gåde. Og hvor mange betjente skal der være på øen, hvis betjentenes sikkerhed ikke skal komme i fare?

Så var der mere fornuft i, at Støjberg er parat til justeringer i den del af udlændingelovgivningen, der har medført, at børn - som er godt integreret i Danmark - sendes til udlandet. Som f.eks. pigen Mint. O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland