Gå til hovedindhold
Debat

I et land uden høje bjerge…

29-07-2020 KL. 10:03
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Som beboer på Fur og borger i Skive Kommune kan man med undren følge med i diskussionen som øjensynlig ingen ende vil tage.

Gelænder eller ej på »Bette Jenses Hyw«?! Man kan nu læse i Skive Folkeblad, at borgmesteren selv vil gå ind i sagen og slutter sig dermed til dem, der argumenterer med »den sunde fornuft«.

Vi mennesker har en trang til at klatre op og se ud over landskabet. Det forstår man godt. Udsigten er smuk og storslået fra toppen af »Bette Jenses Hyw«. Man kan se praktisk talt hele Furs kystlinje og videre til Livø, Mors, Thy etc. Men det går ikke, at træde på vores kulturarv, lyder det fra Slots- og Kulturstyrelsen.

På Fur har der i flere generationer været gravet efter moler, og dermed har landskabet ændret karakter. Den ændring er foregået i al fordragelighed, og i et fint samarbejde mellem øens beboere, erhvervslivets interesser og statens embedsmandsværk.

Kunne man forestille sig et lignende samarbejde omkring landskabet ved gravhøjen. Højen er en turistattraktion og en seværdighed. Og folk betræder højen for at skue ud over landskabet, ikke for forsætligt at skænde fortidsminder.

Kunne man ikke i stedet finde et lille stykke jord på toppen af Fur i nærheden af »Bette Jenses Hyw« og placere f. eks noget overskudsmateriale fra molergravningen og omdanne til en udsigtshøj?

Den måtte gerne være en meters penge højere end gravhøjen, så man kunne stå der og nyde udsigten over øen, fjorden og til »Bette Jenses Hyw« i stedet for at nyde udsigten fra »Bette Jenses Hyw«.

Og der måtte gerne være en god trappe og et smukt gelænder (gerne brugt andetsteds før). Dermed bliver der skabt en turistattraktion af »vores egen jord«. Måske ville Slots- og Kulturstyrelsen sponsorere etableringen af højen, så Bette Jenses bene (eller nok snarere hans forfædres jordiske rester), kunne hvile i fred i gravhøjen. Det må arkæologerne jo afklare, når de mener, tiden er moden til at forstyrre den. Hvem »Bette Jens« oprindelig var, og om det overhovedet er hans høj, fortaber sig vist lidt i lokalhistorierne.

Man kunne jo kalde den nye høj for Glædeshøjen. Det vil ikke være et bjerg, en pyramide eller en gravhøj, men en »Glædeshøj« til glæde for Furboer, besøgende på Fur og ikke mindst embedsfolkene i Slots-og Kulturstyrelsen.

Hermed min ide til fri afbenyttelse. Jeg kan godt lide tanken om, at kunne skabe noget til glæde for alle os, der bor her på Fur og alle de , der kommer og besøger os hvert år og glæder sig over vores skønne lille ø.

Mvh

Ellen Bye Jensen,

Byrådskandidat for

Skiveegnens Radikale,

Madsbadvej 40 ,

7884 Fur

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland