Gå til hovedindhold
Lokalt

I orden med krav om håndtryk: Borgmester bakker Støjberg op

19-09-2018 KL. 14:08
Empty

Formen er ikke afgørende for Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard, men han støtter, at nye statsborgere tydeligt viser, at de respekterer danske værdier. Arkivfoto

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er meget fint, at borgere, der skal have dansk statsborgerskab, viser, at de respekterer danske værdier ved at give borgmesteren i deres kommune et håndtryk - eller på anden måde aktivt viser, at de respekterer de værdier, det danske samfund bygger på.

Det mener Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard (V).

Hans partifælle Inger Støjberg, minister for flygtninge og integration, vil tvinge udlændinge, der skal have dansk statsborgerskab , til at stadsfæste statsborgerskabet med et håndtryk til borgmesteren under en ceremoni. Det har givet en voldsom debat, som også har betydet kritik af Inger Støjberg fra partifæller.

Debatten springer ud af indfødsretsaftalen, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet står bag. Den gør det sværere at blive dansk statsborger. Der står ikke i den, at nye statsborgere skal give håndtryk til borgmesteren - der står, man skal optræde respektfuldt under en ceremoni i sin hjemkommune, når man får dansk statsborgerskab. Men håndtrykket er på vej ind i den lov, som følger af aftalen.

- Når man får dansk statsborgerskab, er det vigtigt, at man signalerer, at man respekterer og anerkender de værdier, vi bygger det danske samfund på. Om man viser det ved et håndtryk eller som i USA, hvor man lægger hånden på uafhængighedserklæringen, er af mindre betydning for mig, siger Peder Christian Kirkegaard.

Forleden meddelte tidligere Venstre-minister Birthe Rønn Hornbech i sin blog på Jp.dk, at Inger Støjberg ydmyger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Det virker som om, regeringen bor i et juridisk galehus, hvor magt og religiøs fanatisme har fortrængt ret og frihed og frisind,« skrev Birthe Rønn Hornbech.

Det får ikke Peder Christian Kirkegaard til at tage afstand fra kravet om håndtryk, hvis det bliver en realitet.

- Vi har i mange år ikke været gode nok til at stille tydelige krav om, at nye statsborgere skal respektere de grundlæggende værdier og normer, vi bygger vores samfund på, siger Peder Christian Kirkegaard.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland