Avisen Mener

Jens Rohde i flirt med Kristendemokraterne

Der er fortsat opbrud i dansk politik - seneste eksempel er, at folketingsmedlem Jens Rohde - tidligere Venstre og tidligere Radikale Venstre - ifølge dagbladet Politiken nu har indledt en flirt med Kristendemokraterne.

Det havde de færreste nok lige set komme, men holdninger skifter og menneskers mangfoldighed er ofte større end man tror. Mange vil huske, at Jens Rohde har boykottet gudstjenesten ved Folketingets åbning, at han på på et tidspunkt meldte sig ud af Folkekirken og det var vel heller ikke klassisk retorik hos Kristendemokraterne, da Jens Rohde som Venstres politiske ordfører meddelte daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) , at hun endnu har til gode at se hans missil - en kommentar der kom efter, at hun havde kaldt Rohde for et løsgående missil.

Men Jens Rohde har ikke kun skiftet og forladt partier - han har også fået et andet forhold til kristendom og tro og til folkekirken, som han igen er medlem af.

Over for Kristeligt Dagblad beskrev Jens Rohde i november, at det var »barnagtigt«, da han meldte sig ud af Folkekirken, og han tilføjede, at han i forhold til kristendommen har bevæget sig fra »en frygtsom til en håbefuld tro«, og at han nu ofte bliver inspireret til det politiske arbejde ved at lytte til søndagsprædikenen i den menighed, han er tilknyttet.

Politiken kan så oplyse, at Kristendemokraterne er i kontakt med Jens Rohde om muligheden for et medlemskab. Hvis Jens Rohde melder sig ind hos Kristendemokraterne har partiet pludselig fodfæste i Folketinget - noget man var snublende tæt på at opnå ved valget i 2019. Kristendemokraterne står stærkt i dele af Jylland, men Jens Rohde ville formentlig kunne tiltrække nogle vælgere i andre dele af landet, og med 1,7 procents opbakning ved seneste valg er der ikke lagt op til spærregrænsen på 2,0 procent.

Isabella Arendt er relativ ny på formandsposten i KD - hun fik sit gennembrud i sidste valgkamp - og hun forsøger at lancere partiet som et borgerligt midtparti med et kristent grundlag suppleret med f.eks nedtonet profilering på abort-området.

Ifølge Politiken meldte Jens Rohde sig faktisk ind i CDU i Tyskland - et kristendemokratisk, borgerligt parti - i 2015. Det skete i sympati med kansler Angela Merkel.

Det skal vise sig, om der bliver realiteter ud af samtalerne mellem Jens Rohde og Kristendemokraterne. Hvis partiet klarer spærregrænsen vil det efter alt at dømme pege på en borgerlig statsminister. I øjeblikket er der ifølge meningsmålinger ikke meget der tyder på, at der vil kunne blive flertal for en blå statsminister, men hvis det billede ændrer sig, så kan det blive afgørende om små partier til venstre, i midten og til højre kommer i Folketinget eller om deres stemmer bliver spildt.

Kommer Kristendemokraterne i Folketinget vil det hjælpe den borgerlige fløj, mens det omvendt vil give stemmespild på venstre side af midten, hvis partier som Alternativet, Frie Grønne og Veganerpartiet kommer under spærregrænsen.

Foreløbig afventes om det politiske opbrud også fører til, at Jens Rohde bliver en enmandshær for Kristendemokraterne på Christiansborg.

O.D.