Gå til hovedindhold
Lokalt

Julia vil starte en toiletrevolution: Vi sidder forkert på toilettet

11-07-2019 KL. 07:39
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

Læn dig lidt frem, svaj let i ryggen og løft fødderne.

Måske har du hørt de gode råd før, men vi glemmer dem ofte, når vi går på toilettet.

Langt de fleste af os sidder ikke optimalt, når vi skal tømme tarmen. Vi bruger toilettet som en stol og presser alt for hårdt for at komme af med afføringen. Det gør, at vi nemmere får forstoppelse og hæmorider.

Problemet er, at toilettet er designet helt forkert.

Det mener Julia Sand Skovsted fra Skive, som sammen med Ditte Marie Fog Ibsen har fået en »skidegod« idé og opfundet et nyt toilet, der skal gøre det nemmere at komme af med afføringen.

- Toilettets form har ikke ændret sig i 244 år. I al den tid har vi siddet i en forkert stilling på toilettet. Der er ikke mange andre ting, der ikke har fået deres design ændret i løbet af så lang en periode, siger Julia Sand Skovsted.

For nylig har hun og hendes makker færdiggjort deres afgangsprojekt fra Kolding Designskole: Et toilet, hvor knæene kommer over hoftehøjde, og halebenet stritter naturligt.

- Mange ved godt, at »skovskider-stillingen« er den bedste måde at sidde på, men det kan give knæ- og rygproblemer og vil nok være svært at få indført i den vestlige verden, siger 29-årige Julia Sand Skovsted.

Derfor har de to kvinder designet et toilet, som skal løse de problemer, det almindelige wc er skyld i.

Forskere anslår, at hver femte dansker lider af forstoppelse i en eller anden grad - og omkring halvdelen af alle danskere over 50 år har hæmorider.

Det sidste halve år har designerduoen, der kalder sig for »Pinkorange«, talt med en lang række eksperter på området for at blive klogere på, hvorfor problemet med toiletbesøg er så udbredt.

Hærvejen inspirerede

Ideen til at genopfinde porcelænstronen opstod, da Julia Sand Skovsted og Ditte Marie Fog Ibsen for et år siden var på vandretur sammen på Hærvejen og i mangel på toiletter langs ruten netop kom til at snakke om toiletbesøg, og hvor tabubelagt emnet var.

Efter vandreturen tog veninderne tre dage til Salling Efterskole for at finde ud af, hvor stort et tabu toiletbesøg var blandt teenagere.

- Det viste sig, at de var meget åbne omkring det og havde en god viden om det, fortæller Julia Sand Skovsted.

Efterfølgende besøgte de Kolding Sygehus, hvor de blev chokerede over omfanget af børn, der led af forstoppelse.

»Leo og Lorten«

- 1300 børn kommer årligt ind på Kolding Sygehus med maveproblemer. 95 procent af dem døjer med forstoppelse. Kun fem procent af børnene lider af en egentlig sygdom, siger Julia Sand Skovsted.

Meget af det kan forklares med dårligt designede toiletter og dårlig dialog om problemet.

- Fordi toiletterne ikke er designet optimalt, kommer børnene til at sidde og hænge og har svært ved at komme af med deres afføring.

Og så skal børnene blive bedre til at gå på toilettet, når de kan mærke, at de skal, og ikke udskyde det.

- Hvis du venter for længe, bliver afføringen så hård, at det føles som pigge, som nogle af børnene beskriver det, fortæller Julia Sand Skovsted og fortsætter:

- Det handler om at bryde nogle onde cirkler og dårlige vaner. Vi skal blive bedre til at snakke om det.

Derfor har hun og Ditte Marie Fog Ibsen ved siden af deres toiletprojekt lavet en børnebog, »Leo og Lorten«, som, de håber, kan blive delt ud på hospitaler og skoler og danne baggrund for en snak om gode toiletvaner.

Mange af de gode råd er overførbart til voksne. Hvis man sidder korrekt på toilettet, bør det ikke tage mere end seks sekunder at forrette sin nødtørft.

- Det er ikke på toilettet, at man skal læse avis - eller hive sin telefon frem, siger Julia Skov Skovsted.

Hvis man sidder der i lang tid og bruger meget energi på at presse, stiger risikoen for, at man får hæmorider.

Massiv opmærksomhed

Siden designerduoen blev færdig med deres afgangsprojekt og udstillede en model af deres toilet, er de blevet kontaktet af en række medier og har blandt andet været med i et indslag på TV2 News.

De har efterfølgende fået flere henvendelser fra virksomheder, der er interesseret i at samarbejde med dem for at få gjort deres toilet til virkelighed.

- Det er helt vanvittigt, så stærkt det er gået. Det er slet ikke til at forstå, at folk er så vilde med projektet. Den store opmærksomhed tror jeg blandt andet skyldes, at alle har en relation til toilettet. Vi snakker ikke så meget om det, men det er noget, alle bruger, siger Julia Sand Skovsted, der sammen med sin makker har søgt om designbeskyttelse af deres idé.

Hun håber, at deres toilet kan komme i produktion og blive vidt udbredt, så flest mulige mennesker kan få glæde af det og slippe for de problemer, som standard-toilettet fører med sig.

- Vi vil gerne gøre en forskel, siger Julia Sand Skovsted, der - foruden sig selv - allerede har fået mange i sin omgangskreds til at ændre toiletvaner.

 

 

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland